Hem | Företag | Hantera bluffaktura

Hantera bluffaktura

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Idag skickas det ut olika typer av så kallade bluffakturor - fakturor eller orderbekräftelser på något som ett företag inte har beställt eller uppfattat som en beställning. Det kan till exemepel vara något som uppfattats som ett kostnadsfritt erbjudande.

Se upp för bluffakturor Se upp för bluffakturor


Om du fått en faktura, ett beställningsunderlag eller annan handling gällande en tjänst eller vara som du inte har beställt från ett företag är det viktigt att du hanterar underlaget på rätt sätt. Se nedanstående punkter. Kontrollera gärna också om företaget redan finns med på Svensk Handels Varningslista.

Observera också att det i alla händelser är att föredra att du skickar en kopia av underlaget till oss på Svensk Handel! Underlaget kan med fördel scannas in och mailas till varningslistan@svenskhandel.se men kan även faxas till 010-47 18 677 eller skickas via post till adress:

Svensk Handel
Säkerhetsavdelningen
103 29 Stockholm
Hantering/bestridande

Tänk på att inte i något av fallen nedan underteckna meddelandet!

1. Erbjudande som utformats som en faktura.
I första hand ska du ta kontakt med företaget och begära en rättelse. Om detta inte går skriver du följande rakt över underlaget: "Motsätter oss betalningsansvar. Svensk Handel informerade".

Dessa skall inte polisanmälas eftersom det är ett brott mot Marknadsföringslagen och inte ett brott mot Brottsbalken. Skicka ändå gärna in en kopia på underlaget till oss på Svensk Handel.

2. Faktura från ett företag som du har varit i kontakt med men anser att fakturan inte överensstämmer med den överenskommelse ni gjort.
I första hand ska du ta kontakt med företaget och begära en rättelse. Om detta inte går skriver du följande rakt över underlaget: "Motsätter oss betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med den överenskommelse som gjordes. Svensk Handel informerade"

3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses som bedrägeri.
Skriv följande rakt över underlaget: "Motsätter oss betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras". Blankett för polisanmälan hittar du längre ner på den här sidan. Skicka en kopia av underlaget till företaget.

4. Faktura utan någon som helst tidigare kontakt med företaget.
Skriv följande rakt över underlaget: "Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras. Blankett för polisanmälan hittar du längre ner på den här sidan.

Utländska företag
Om företaget du fått en faktura/ett erbjudande ifrån är utländskt skriver du: "Reject payment due to misleading information, The Swedish Trade Federation has been informed. Complaint will be filed to the police". Även här är det viktigt att vi på Svensk Handel får en kopia på underlaget.

Relaterad information
Polisanmälan.pdf

Källa: Svensk HandelPrenumerera på kommentarer Kommentarer (0 Skickat)

totalt: | visar:

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2692