Hem | Företag | Skipark360 och NCC i samarbete om skidanläggning

Skipark360 och NCC i samarbete om skidanläggning

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Skipark360 skriver avtal med NCC, som blir ny delägare i den planerade inomhusarenan för alpin skidåkning, längdåkning och skidskytte, Skipark360. NCC tar även plats i Skipark360:s styrelse. Parterna har också tecknat ett samarbetsavtal om att NCC ska projektera och bygga anläggningen, som planeras i Bålsta utanför Stockholm. För motionärer och elitåkare innebär arenan att de kan träna och åka skidor inomhus, året runt.

Per Hammarström delägare och Glenn Bovin, VD och ägare | Foto: Attila Gal Per Hammarström delägare och Glenn Bovin, VD och ägare | Foto: Attila Gal


– Genom samarbetet med Skipark360 vill vi visa att vi tror på den här anläggningen. Vi vill vara med och utforma en framtidsarena, som kommer att få stor betydelse för både Stockholmsregionen och idrotten, säger Tomas Carlsson, affärsområdeschef, NCC Construction Sverige.

Skipark360 kan bli den första inomhusarenan i världen som är tillräckligt lång och brant för att klara av de krav som ställs på att få arrangera alpina världscupstävlingar. Förutom utförsåkning, längdåkning och skidskytte kommer arenan även att inrymma en isyta för konståkning, curling, bandy och ishockey samt en funpark för freestyle, freeride, jibb och brädåkning.

– Idén till att bygga en inomhusbacke föddes efter en rad snöfattiga vintrar med få skiddagar. Med den nya arenan får både vi motionärer och eliten möjlighet att träna och att njuta av skidåkning oberoende av säsong, snötillgång och utomhustemperatur. Tack vare Sveriges långa skidtradition, svenskarnas jakt på nya upplevelser och en ökad efterfrågan på kortweekends, har anläggningen en stor potential, säger Glenn Bovin, initiativtagare och vd för Skipark360.

Sveriges hetaste investeringsprojekt
Utvecklingen av arenan beräknas kosta till 30-60 miljoner kronor och NCC är det första bolaget som går in som delägare. Nu pågår detaljplanering, miljökonsekvensbeskrivning och byggprojektering av anläggningen. Målet är att kombiarenan kan börja byggas vid årsskiftet 2013/2014 och invigas två år senare. Den färdiga arenan beräknas kosta mellan 1,5 till 2 miljarder kronor. Besöksunderlaget är i första hand de 3,5 miljoner invånare som bor inom en timmes resa. Totalt väntas 550 000 besök i anläggningen per år.

Skipark360 utsågs i maj i år till det mest intressanta investeringsobjekt inom den svenska turistbranschen av Rese- och Turistnäringen i Sverige (RTS). Företaget vann utmärkelsen efter en omröstning bland alla de investerare som besökte RTS årliga kapitalmarknadsdag. Skipark360 tog hem titeln i hård konkurrens med nio andra svenska investeringsobjekt, som presenterades under dagen. Företagen hade kvalificerat sig efter landsomfattande uttagning.

Trettiofem inomhusarenor runt om i världen
Trenden är att utomhussporter flyttar inomhus. Först ut var ishockeyn, som flyttade in i ishallar redan på 50- och 60-talen. I de arenor som byggs nu planeras det för att fotboll ska kunna spela inomhus året runt. Med Skipark360 kommer även skidåkningen att kunna flytta inomhus.

Runt om i världen finns cirka 30 inomhusanläggningar för alpin skidåkning. De flesta ligger i Holland (sju stycken), Storbritannien (sex stycken) och Tyskland (fem stycken). För längdåkning finns i dag sex tunnlar. Fyra i Finland, en i Tyskland och Torsbytunneln i Sverige.

Tack vare Skipark360:s arkitektur kommer arenan att bli ett landmärke för Stockholm och kanske hela Sverige. Arenan planeras bli en av Sveriges högsta byggnader med sina 135 meter. Som jämförelse är Globen 85 meter hög. Bakom arkitekturen står Berg Arkitektkontor, som är del av Arkitektfirmaet C.F. Møller.

För att skapa en miljöanpassad arena och låga driftkostnader planeras egenproducerad energi från förnyelsebara energikällor. Målet är att arenan blir självförsörjande i ett egenutvecklat koncept.

– Vi ser projektet som tekniskt sett intressant och ett genomtänkt miljöarbete är en viktig förutsättning för NCC. En anläggning av den här typen ökar tillgängligheten till vinteridrottande och ger därmed också förutsättningar för att stärka folkhälsan, säger
Tomas Carlsson.

Utvecklingsbolagets kostnader beräknas uppgå till mellan 30 och 60 miljoner kronor. NCC går in som delägare genom en mindre investering. Målet är att komibarenan kan börja byggas årsskiftet 2013/2014 och invigas två år senare. Den färdiga anläggningen
beräknas kosta mellan 1,5 och 2 miljarder kronor.

Skipark360Prenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Peter 22 Sep 2011
De var ett jäkla fokuserande på stockholm....Bålsta liggerfortfarande i Uppsala län och då blir anläggningen ett landmärke i UPPSALA :) rätt ska vara rätt.
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708