Hem | Företag | Utformningen av Björnbro verksamhetsområde borde kunna naturanpassas bättre

Utformningen av Björnbro verksamhetsområde borde kunna naturanpassas bättre

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Syftet med att skapa Björnbro verksamhetsområde, som nu är ute på samråd, är att skapa förutsättningar för etablering av nya arbetsplatser eftersom befintlig industrimark i kommunen håller på att ta slut.

Programområdet Björnbro | Foto: Håbo kommun Programområdet Björnbro | Foto: Håbo kommun


Vi anser att Håbo inte behöver fler invånare men däremot fler företagare och företag så att Håbos invånare bereds möjlighet att slippa pendla till andra kommuner för att få arbete. Detta ger mindre biltrafik och är bättre för miljön. Detaljplanen har föregåtts av en naturvärdesinventering av Calluna AB 2011-2012, vars rekommendationer i form av undvikande av exploatering av känsliga naturområden, följts på (ett som vi tycker) förtjänstfullt sätt. Vi är dock missnöjda på en punkt. Kommunens största sammanhängande skogsområde sträcker sig från Krägga i norr till Bålsta i söder. Den nya exploateringen kommer att nagga detta stora naturområde i kanten ganska ordentligt om den genomförs. Vi anser att kvarter 5 och 6 i område A som kommer att utgöra en isolerad klick av exploaterad mark mitt i skogen norr om Skörby invid den stora kraftledningen skall tas bort från Detaljplanen. Industriområdet kan komma att ligga så nära som 300 meter från bebyggelsen i Skörby. Området innehåller bl.a. en 330 meter lång hålväg, ett fornminne från 1700-talet och som borde bevaras till efterkommande generationer.

Stora sammanhängande naturområden är viktiga och i det här fallet handlar det bara om att 16 hektar industrimark som i så fall tas bort från detaljplaneprogrammet. Vi vill dessutom ha bort den planerade kringfartsleden väster om Skörby, Kraftleden – Vilunda som introducerades i samband Fördjupad Översiktplan för Bålsta tätort 2010.

Håkan Nihlman
Ordförande Håbo Naturskyddsförening

------------------------------------------------------------

Läs mer:
Planprogram för Björnbro verksamhetsområde/Bålsta Logistik (Håbo kommun)Prenumerera på kommentarer Kommentarer (1 Skickat)

avatar
Somir 15 Mar 2013
Som Håkan nämner så är det i princip det enda större skogsområdet som finns kvar i kommunen. Det betyder exempelvis att det är det enda område som har kapacitet att hysa älg, något som inte finns särskilt gott om i Håbo. Frågan är om kommunens politiker har något egentligt intresse för att vi har någon riktig natur kvar i kommunen? Det finns andra värden än de rent ekonomiska. Tråkigt att man inte har de glasögonen på sig. Politiker borde se barnfilmen the Lorax som handlar om vad som kan hända och vilket pris man får betala när man bara tänker på tillväxt och pengar och ständigt naggar på naturen. Som företagaren i filmen säger. "så hemsk kan det omöjligt va".
Reply Tummen up Tummen ner
-1
Rapportera som olämpligt
totalt: 1 | visar: 1 - 1

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2693