Hem | Företag | Kommunbeslut kan vara olagligt

Kommunbeslut kan vara olagligt

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

Håbo kommuns beslut att efterskänka pengar till Bålsta Taxi kan strida mot lagen, skriver Enköpings-Posten 23 januari 2015.

Enköpings-Posten 23 januari 2016 Enköpings-Posten 23 januari 2016


EP tog kontakt med en sakkunig som påpekade att kommunens avsikt att skydda några medborgare kan komma i kläm pga att komunen samtidigt gynnar andra medborgare, skriver Enköpings-Posten.
Läs mer i EP 23 januari 2015.

Attila GalPrenumerera på kommentarer Kommentarer (3 Skickat)

avatar
Owe Fröjd 24 Jan 2015
Detta var ett knepigt beslut, men med en "samlad bedömning" så verkade detta beslut vara det bästa med tanke på alternativen

Ur EP 23 januari:

Men det är inte givet att beslutet faller inom lagens ram, enligt Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
– Det är inte självklart det där. Utgångspunkten är att kommunala stöd till enskilda företag inte är tillåtet. Skälen att skriva av skulden är väl i och för sig acceptabla, skulle jag tro. Om en eventuell konkurs innebär att den kommunala verksamheten blir lidande så kan det vara ett godtagbart skäl, säger han, men han betonar att det är ett undantagsfall.
avatar
Håkan Sundström 24 Jan 2015
Som jag tidigare har redogjort i en annan artikel så hade jag ett möte den 16 januari med kommunens ekonomichef Vipul Vitlani och kommunalrådet Carina Lund för att bättre förstå beslutet att efterskänka 306000 kr till Bålsta Taxi.

Den förklaring jag fick var att alternativet var så mycket sämre, att kommunen efter att ha varit i kontakt med SKLs jurister tog beslutet att efterskänka 306000 kr . Om kommunen drivit in hela summan hade Bålsta Taxi gått i konkurs och våra gamla, sjuka och handikappade hade förlorat sin hemtjänst under många veckor innan en ny upphandling hade varit klar. Detta var förklaringen jag fick i mötet av Vipul Vitlani, som jag då accepterade med tanke på de gamla, sjuka och handikappade som skulle mista sin service under flera veckor.

Om kommunen bryter mot lagen eller inte får Olle Lundin utreda som är professor i upphandlingsrätt vid Uppsala universitet, men beslutet tycker jag är riktigt med tanke på konskekvenserna.

Vad som inte kan accepteras är att samma anmärkningar har påtalats av mig under flera års tid att internkontrollen inte fungerat och ska belasta ansvariga chefer som underlåtit att åtgärda problemen under alla dessa år. Nu har socialförvaltningen ändrat på sina rutiner, men vad händer i de övriga förvaltningarna som tidigare felat.
avatar
Pål Christophersen 25 Jan 2015
Här håller jag med dig 100% Håkan!
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2708