Hem | Företag | Håbo kommuns politiskt låsta läge hotar Bålsta centrums framtid

Håbo kommuns politiskt låsta läge hotar Bålsta centrums framtid

Genom
teckensnitts storlek: Decrease font Enlarge font

(Pressmeddelande) Angående ICA Maxis etablering i Gröna dalen området.

Planskiss om Gröna dalen området. Planskiss om Gröna dalen området.


ICA har under de senaste åren tittat på att skapa förutsättningar för en livsmedelsbutik som för en längre framtid skulle tillgodose behovet för de boende i Håbo kommun. En ICA Maxi skulle säkerställa att kommunen ligger i utvecklingens absoluta framkant inom dagligvaruhandel och delar av sällanköpshandeln. Vi vill förstärka det vi redan är bra på och till det addera sortiment som det idag inte finns plats för. B.la vet vi att många barnfamiljer efterfrågar detta och vi vill ge kunderna både inspiration och bekvämlighet.

Vi på ICA i Bålsta har länge haft som målsättning att vara en aktiv del av samhället och hjälpa till där möjlighet ges. Att t.ex. hålla centrumet levande har under lång tid varit en stöttefråga i olika forum där vi har varit aktiva. Vi ser centrum som en naturlig mötesplats som ska tillhandahålla ett brett utbud av caféer, klädaffärer, sportbutiker, advokater, hälsovård, och övrig service. Dessutom vill vi aktivt vara med och främja möjligheterna för Håbo kommuns vision om ett grönskande och levande Gröna dalen område där ungdomar och aktiviteter skall få en större tillgänglighet.

En etablering av ICA Maxi i Lillsjöområdet skulle riskera att utarma centrumhandeln. Dessutom skulle förutsättningarna göra det svårtillgängligt för en stor grupp människor i framförallt Bålstas centrala delar att kunna sköta sin dagligvaruhandel utan att behöva använda bil för transport. Transporter i samband med varutillförsel till butiken vid ett eventuellt etablerande i Gröna dalen har undersökts och kartlagts. Transporterna av varor kommer inte att nämnvärt öka. Självklart ska det säkerställas att trafiken till butiken oavsett orsak inte skapar någon trafikpåverkan som riskerar att göra det osäkert för våra barn och ungdomar i området och inte heller störa kringboende.

Efter en flera år lång dialog med kommunen om vår vilja att utvecklas togs ett genomarbetat förslag fram, Gröna dalen visionen med koppling till centrumets utveckling. Det känns nu oerhört frustrerande när upplevelsen är att folkvalda personer håller prestigen och ibland även egna intressen före kommunen och dess invånare. Vi förespråkar självklart en ordentlig utredning i ärendet, men då med alla fakta på bordet och med inblandade parter närvarande. Alla frågor kan inte heller vara lösta innan man startar ett detaljplanearbete utan det är en del av processen att bearbeta frågor under hand. Vi vill komma framåt och vi vill delta i en konstruktiv dialog för att hitta det bästa alternativet för Bålsta.

Vår bestämda uppfattning är att ICA inte skulle vara förloraren vid en etablering i Lillsjöområdet, men däremot Bålsta centrum och Håbo kommuns invånare som drabbas av sämre tillgänglighet och en avstannad utveckling i centrumområdet likväl som Gröna dalen.

Är verkligen ett externt handelsområde vad Bålsta behöver?

Å samtliga företagare i Bålsta centrums vägnar

Krister Nilsson
Köpman och VD
ICA Kvantum Bålsta

Klicka här för en tryckvänlig version:
http://kvantumbalsta.se/20161116-Pressrelease%20ICA%20Kvantum%20B%C3%A5lsta.pdfPrenumerera på kommentarer Kommentarer (29 Skickat)

avatar
Håkan Sundström 17 Nov 2016
En mycket bra konsekvensbeskrivning av osämjan inom politiken får slå igenom i Bålsta. Krister Nilsson ger en mycket bra beskrivning om vad som kommer att hända om ICA Maxi nekas en etablering i Grönadalens område i närheten av nuvarande centrum.

En etablering i draget skulle döda nuvarande centrum till stor nackdel för de handlare som blir kvar. Centrumet skulle på sikt utvecklas till ett slumområde med ökande kriminalitet. Det skulle också vara till stor nackdel för våra äldreboenden som saknar färdmedel för att handla, idag kan de lättvindigt besöka centrumet för sina behov. Försvinner ICA kommer annat klientel att ta plats i centrum som inte är vad den gemene Bålstabon önskar.

Placeringen av ICA får inte ske baserad på politikers egna önskemål för att främja sin verksamhet som bedrivs i draget.

Kan inte förstå Socialdemokraternas position att placeringen av ICA är bättre i draget när de så varmt värnar om de äldre som blir de stora förlorarna vid en sådan placering.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 17 Nov 2016
Oppositionen har tagit ett beslut om att inte sälja någon central mark i Bålsta Centrum, detta innan beslut på hur all planering skall bli i hela gröna Dalen området, skolor, naturområden, offentliga samlingsplatser etc.

Var och hur enskilda affärsidkare etablerar sig är ingen politisk fråga, ICA i centrum är en mycket bra butik, och vill de inte vara kvar är det helt och hållit deras eget beslut.
Jag ser gärna att de blir kvar, kanske även bygger ut om de så önskar, men om de flyttar kommer fastighetsägaren att se till att det kommer in en annan matbutik i centrum.

COOP har även visat ett intresse om att etablera sig i centrum i stationsområdet, ungefär där Club Myran ligger idag, även det ett beslut som inte är politiskt.

Jag är övertygad om att det inte kommer att bli tomt av matbutiker runt centrum, vi har även LIDL som är en alldeles förträfflig butik. I gamla Bålsta ligger Hemköp som också är en mycket bra matvaruaffär.
Så alla som finns på hemmaplan på dagtid kommer att ha ett stort utbud, oavsett en eventuell etablering av ett nytt större ICA i Centrum, och för pendlare finns hela Stockholmsområdet att tillgå.

Nu låter det lite som ett nödrop från en Norrländsk inlandskommun när den sista Konsumbutiken skall läggas ner, så illa är det inte.

Jo, jag har förstått att nuvarande hyresvärd tar ut oskäliga hyror i det befintliga centrumet, och att bygga ett nytt och låta nuvarande hyresgäster flytta med till lägre hyror skulle vara en bra affärsidé för dessa.

Men med ett tomt centrum som granne ger inte det centrum som vi planerar i vår vision 2030, ett centrum med en mångfald av småhandel, bostäder, offentliga ytor och bostäder.
Vision 2030 är framtagen i dialog med alla som bor i Håbo, alla partier har ställt sig bakom denna, står man inte fast vid denna får väl de partier som vill lyfta frågan om en omarbetning av densamma, men innan vi tar andra beslut som går stick i stäv mot den.

Och ett förtydligande, varken Socialdemokraterna eller Bålstapartiet driver det politiskt att ICA skall etablera sig i draget, eller någon annan plats i kommunen!
Det är upp till ICA och bestämma var de vill bedriva sin handel, och de har frågat kommunen om att få köpa mark i centrum och det har vi sagt nej till, inget konstigt alls!

Jag tror att ICA hittar en lösning på hur de vill göra utan politisk inblandning i deras affärer, de kan detta bättre än vi hobbypolitiker!
avatar
Krister Karlsson 19 Nov 2016
ursäkta, men vad är det här? vi har en utmärkt fin dagligvaruhandel i form av Ica. är det inte hög tid att "köpa" ut den här miljardären som parasiterar på Bålsta Galleria? vi behöver en ägare som är genuint intresserad och ingen Donald trump.
avatar
Owe Fröjd 20 Nov 2016
Ja Krister, det kanske vore en bra ide, vi skulle aldrig sålt centrum, jag satt i kommunstyrelsen redan på den tiden, jag yrkade på avslag, jag yrkade på votering, jag förlorade med 10 röster mot 1:(((((

Och vi bör inte sälja ut ännu mer av centrum nu!!!
avatar
Christian Johansson 22 Nov 2016
Ove:
När var detta?
avatar
Owe Fröjd 22 Nov 2016
Oj!! måste varit någon gång i mitten/slutet av 1980-talet, Skanska köpte för en spottstyver och började att bygga ut i slutet av 1980-talet, om jag minns rätt.
avatar
Krister Karlsson 21 Nov 2016
Owe Fröjd och Håkan Sundström skulle ni kunna sätta streck i debatten. mycket är intressant att ta del av men som vanligt, tyvärr, yttrar sig inte de andra partiernas politiker eller fritidspolitiker eller fröjds nya benämning "hobbypolitiker". ord står mot ord och vad ska en vanlig medborgare tycka till slut. något är fel med gallerian och hoppas någon löser det så det blir butiker som folk efterfrågar. En cykelaffär med verkstad vore väl inte helt fel eller varför inte en möbelbutik samt en snabbmats-kedja.
avatar
Owe Fröjd 22 Nov 2016
Håller med, men av god uppfostran kände jag mig ansvarig att svara på Håkans felaktiga slutsatser/gissningar.
Då politiken tar mer och mer tid så räcker inte fritiden till så jag har döpt om mig till hobbypolitiker, jag håller på för att det är både roligt och nödvändigt:))
avatar
Håkan Sundström 22 Nov 2016
Owe
************************** Jag skulle vilja att du talar om vad som är felaktiga slutsatser/gissningar. Jag håller fortfarande vid, att du ***** i KF den 26 sep när du svarade på mina frågor. Detta har verifierats av andra gruppledare som deltog i mötet, du borde be om ursäkt om du som politiker ska bli trodd och återfå något förtroende som politiker.

**********redigerad av admin
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 23 Nov 2016
Det är dags för dig Sundström att gå till en psykolog och det gäller Fröjd också. Det är en tidsfråga innan ni två blir portade på Håbo-Portalen. tramsgubbar.
Reply Tummen up Tummen ner
-3
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 23 Nov 2016
ja, det är hårda ord. jag ber om ursäkt om det behövs. men man blir less. jag kom med några förslag till butiker men ingen respons. man blir trött på era evighets-trådar som aldrig tar slut. inse när ni inte kommer längre, tack. jag vill inte vara ovänlig på något sätt men det vore uppfriskande med några andra röster här. jag tycker fröjd har bra på fötterna i sina argument många gånger och man måste ändå lita på vad han säger. hoppas Sundström vet vad han pratar om men ibland känns det som att han ska såga precis allt fröjd säger och då orkar man inte lyssna. dock förstår jag att Sundström verkligen sätter sig in i olika frågar och det är aktningsvärt. tack för ordet.
avatar
Owe Fröjd 23 Nov 2016
Jo, Krister, jag var den enda som gav respons på din fråga:)), jag skrev:

"Owe Fröjd 22 Nov 2016
Håller med,......"

Sedan tycker jag att det är väldigt olustigt och jag känner det kränkande då Håkan påstår att jag ljuger, jag vet var jag sagt på de möten som detta diskuteras och beslutas, att då att bli anklagad för att vara lögnare är inte ok, dessutom från någon som inte var med på samma möte, och enligt han själv på "hörsägen", av de andra gruppledarna. Jag kommer att ta upp detta på nästa gruppledarmöte och be om en förklaring om vem som sagt vad.

Jag vet med 100% säkerhet att jag förslog ett förättningsarvode för vigselförrättare och att ingen av gruppledarna på mötet motsatte sig detta, den var ett enhälligt beslut!!!
avatar
Krister Karlsson 23 Nov 2016
Tack för din respons. Jag såg Agneta Hägglund på Ica idag och hade lust att gå fram till henne och säga eller be henne kommentera något här på Portalen men jag avstod. Hon pratade med en av de anställda som tidigare varit en granne till mig och jag upplevde det som mycket sympatiskt av henne. tror det är på tiden att vi blir lite vänligare mot varandra och inte hittar fel och letar efter ränker hela tiden. ha en bra dag.
avatar
Owe Fröjd 23 Nov 2016
Håller med till 100%
avatar
Krister Karlsson 25 Nov 2016
Jag anser inte att jag för min del har något att bidra mer här. Tycker att Atilla gör en utmärkt webb-tidning och är mycket kompetent. Sundström och Fröjd kommer säkert att fortsätta sina evighetsdebatter utan avslut. Sundström skriver ibland intressanta saker som jag inte hade kännedom om, och det är bra att få veta. Dock, är det trist att inte fler vågar "göra bort sig" och komma med inlägg och kommentarer. det är synd. man tar en risk i det här landet när man har en åsikt. man ska helst hålla klaffen. så har vi fått lära oss, förefaller det som. men ändå bättre att lyss till en båge...osv. ha det bra.
avatar
Krister Karlsson 24 Nov 2016
Min tilltro till vad man kallar "sociala medier" är så låg att jag har tappat intresset fullständigt för det här. mycket tråkigt att det kvinnliga perspektivet lyser med sin frånvaro på Portalen.
avatar
Krister Karlsson 23 Nov 2016
Tack. Som jag minns så har redaktören för den här webb-tidningen varit mycket kritisk till både Fröjd och Sundström under en längre tid. Tror ändå att herrarna bör vara lite självkritiska och släppa fram åsikter och synpunkter från andra. jag säger igen att det vore intressant att höra kvinnliga synpunkter från kommunen. det blir en väldig slagsida att två personer tar upp så mycket plats här.
Med vänlig hälsning
krister
avatar
Krister Karlsson 22 Nov 2016
okej. försök ändå att göra avslut i debatten, tack. ser fram emot fler röster här. portalen lär läsas av åtta tusen per månad. så det vore roligt att höra från kvinnor också och vad de tycker.
avatar
Krister Karlsson 22 Nov 2016
kanske kunde fröjd och Sundström mötas i en debatt i Tore-tv och göra upp där om era menings-skiljaktigheter. vem vet. tore- tv är ett bra program.
Reply Tummen up Tummen ner
-2
Rapportera som olämpligt
avatar
Krister Karlsson 28 Nov 2016
Minus 2 på det här inlägget. ?? nej, men låt bli att debattera då på den bästa tv-kanalen i bålsta. jag är så besviken på de intelligenta kvinnorna som finns i kommunen. höj era röster o säg ifrån. ha en bra julmånad. hoppas det blir bättre 2017.
avatar
Krister Karlsson 19 Nov 2016
Jag tycker det är snudd på eländigt att man ser år efter år tomma butikslokaler i Gallerian och att företag går i konkurs och lägger ner. Försök få ordning på detta ni som har inflytande på situationen.
väldigt trist är det.
avatar
Håkan Sundström 17 Nov 2016
Det ser som om du är talesman för oppositionen bestående av S, BåP och V och att ni i vision 2030 är hugget i sten. Så är det ju inte, det är just bara en vision för en plan av Bålsta framtida samhälle, men som du kanske vet kan man frångå en vision om förutsättningarna ändras i tid och det är just vad som hänt genom att ICA har en sluttid december 2017 i det nuvarande centrum.

Jag citerar dig här nedan där jag ifrågasätter om ni har Socialdemokraterna med er att inte sälja tomten i centrum när förutsättningarna har ändrats och att våra åldringar får en så negativ situation med avståndet till ett centrum. Om ni vägrar att sälja till ICA till vem blir alternativet. Om ICA etablerar sig i draget blir det Skanska som får intäkterna inte kommunen som det blir om de får etablera sig i centrum.

"Och ett förtydligande, varken Socialdemokraterna eller Bålstapartiet driver det politiskt att ICA skall etablera sig i draget, eller någon annan plats i kommunen!
Det är upp till ICA och bestämma var de vill bedriva sin handel, och de har frågat kommunen om att få köpa mark i centrum och det har vi sagt nej till, inget konstigt alls! "
Reply Tummen up Tummen ner
-5
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 18 Nov 2016
Vad jag vet har ICA ingen sluttid i centrum, om man inte själv väljer att säga upp sitt kontrakt, men det har jag ingen vetskap om, och det är ju upp till de att ta ett beslut om man inte vill vara kvar, det är ingen politisk fråga.

Om du tror att jag är ensam talesman för oppositionen så stämmer inte detta, dock så har jag rätten att skriva om de beslut som fattats inom ramen för oppositionen, och det har alla övriga partier också, och det gör de, men inte på detta forum, av tidigare kända skäl.
avatar
Håkan Sundström 19 Nov 2016
Owe
På mötet som Agneta ordnade och som du också deltog i så meddelade ICA,s representant att kontraktet går ut slutet 2017. Det går naturligtvis att förlänga som då sker i förhandlingar, men anledningen till avslutet är den höga lokalhyran. Om ICA får köpa tomten i centrum så erhåller kommunen en köpeskilling som gagnar medborgarna. Om ni i oppositionen får igenom ert förslag så går köpeskillingen till Skanska. Är mycket förvånad till sossarnas position i denna fråga, som mer har anledning till att skapa kaos i kommunens politiska ledning.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 20 Nov 2016
Nja Håkan, det är på det viset att alla hyresgäster blir uppsagda vart tredje år för förändrade hyresvillkor, inte bara ICA, det är så riskkapitalbolagen arbetar, accepterar man höjningen så löper hyresavtalet vidare i ytterligare 3 år.

Kaoset i den politiska ledningen har de själva skapat, vi i oppositionen tar vårt ansvar för skattebetalarnas pengar före att tillgodose att enskilda företag skall få lägre hyror, detta är upp till marknaden.

Du ondgjorde dig över beslutet att ge vigselförrättarnas ett arvode vid deras tjänstgöring, en summa på ca 25.000 per år för kommunen, nu tycker du att vi skall sälja en jättetomt till ICA, och för pengarna skall vi flytta Gröna Dalens IP tvärs över gatan, till en tomt som skulle kunna användas till både skola, äldreboende eller bostäder.

Intäkterna för försäljningen skulle i bästa fall bli samma summa som det kostar att flytta IP, kanske rent av mindre!! (enligt den muntliga föredragningen på KS)

Resultatet bli 0 kronor i kassan, men med det befintliga IP på ett annat ställe, dessutom är all mark för ICA MAXI och dess parkeringar sålda och kan inte användas till tex, parker, mötesplatser eller natur, och marken där nya IP skall ligga blir oanvändbar till annat, kan varken användas eller säljas till något bostadsbolag, tex Håbohus!!

På mötet med (S) som även du var med på hade du bestämda åsikter på att det var galet att flytta IP till denna platsen som sägs i förslaget, granne med vårt äldreboende, varför har du ändrat dig om det??, det är ju det som blir konsekvensen enligt det förslag som finns, något annat förslag har aldrig diskuterats och finns inte vad jag vet!!!
avatar
Håkan Sundström 21 Nov 2016
Owe
Du har fel på många punkter, varför kan du inte ge sanningen när du debaterari media eller i möten. Du ger bara uttryck för dina tankar och strategier.

1. Det finns näringsidkare i centrum som har 1 års avtal, 3 års avtal är std men kan i förhandlingar ändras.

2. Kaoset i den politiska ledningen är till största delen beroende av dig Owe Fröjd, socialdemokraterna håller sig mer avvaktande i debatten, att man tror att du tagit över oppositionsrådspost rollen och för allas talan. Agneta Hägglund kör med dubbla budskap, ena dagen pratar hon sig varm om våra äldre, samtidigt ser hon till att våra åldringar blir mer isolerade om ICA etableras i draget eller annan angiven plats. Där gäller det att göra det så svårt som möjligt för de styrande idag, för att de vill åt makten i kommunen.

3. Du har fel också i kostnaden på 25000kr om året för vigselförättarna. Låt mig bara tala om att under månaderna Jul-sep (3 mån) så tog Ingrid Andersson och Agneta Hägglund ut 22 st förrättningar till en kostnad för skattebetalarna av 32000kr och då återstår 3 månader av 2016. Det är inte kostnaden som jag reagerade emot, utan det var den girighet i pengar som präglar en del politiker och att vigselförrättningen är ett hedersuppdrag som Länsstyrelsen givit ett antal personer. Vidare så reagerade jag emot när du påstod att det var du som framförde förslaget i mötet med gruppledarna. Du ljög inför alla ledamöter och allmänhet i KF, det var Agneta själv som framförde förslaget i grupplqedarmötet men du ville skydda henne från att skämmas. Agneta själv hade tappat minnet när jag frågade samma sak till henne. Här har vi ett stort förtroende problem för er politiker som förorsakar politikerföraktet.

4. Köpeskillingen är inte avgjord idag, du bara gissar att det blir ett 0 resultat. Låt oss avvakta förhandlingarna. Vad beträffande placeringen av IP nära våra åldringsboenden så kan jag förstå deras farhågor med mycket ungdom och starka lampor. Jag har besökt området och kunde konstatera att avståndet till de boende var längre är jag trodde och går säker att lösa med en liten förskjutning söderut.
Jag har ett förslag och det är att flytta IP till draget i stället för ICA.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 21 Nov 2016
Hej Håkan, jag gissar inte bara, har drivit rörelse och varit aktiv i den tidigare centrumföreningen, bland annat som ordförande under ca 5 år! Men som vanlig vet du bäst:))

Svar på dina frågor:

1. ja, kanske någon enstaka har ettårsavtal, men jag vet ingen, och det förändrar inte mitt påstående om att det blir uppsagt för hyreshöjning varje gång avtalet löper ut!

2.Nej, kaoset har alliansen själv skapat, vet att du inte vill medge det på grund av dina personliga kopplingar till vissa i alliansen!

3. Du har glömt att alla som blir vigda också betalar till kommunen, det finns något som heter både debet och kredit!
Du var inte med på mötet, men jag var med på mötet och jag förslog ett förättningsarvode, lite förmätet av dig att påstå att jag ljuger, som inte ens var med, men du vet ju bäst?

4. Nej, köpesumman var inte bestämd, men det nämndes 40 miljoner på mötet, och samma summa att flytta IP, en affär på 80 miljoner
Det var precis detta som var en anledningarna till vår osäkerhet, jag har inte för vana att ta beslut i storleksklassen 80 miljoner utan underlag!!

Du säger när det gäller nya IP placering: "går säker att lösa med en liten förskjutning söderut", ja man kan ju flytta den lite var som helst, men det var inte förslaget, förslaget var på den platsen!
avatar
Håkan Sundström 21 Nov 2016
Hej Owe
Kommentar till dina svar:
1. Bra att du lärt dig att det finns olika avtal
2. Ni i Oppositionen står för kaoset av den anledning jag redogjort för. Jag har kontakt med många politiker i båda lägren, senast idag satt jag och pratade en lång stund med en erfaren politiker från oppositionen.
3. Jag vet att brudparen betalar en regestreringsavgift på 500kr. Fortfarande är det inte motiverande att skattebetalarna ska betala ett arvode i samband med vigsel därför att det är ett hedersuppdrag som vigselförättaren kan tacka nej till. Arvode ska gå till politiska uppdrag inte till hedersuppdrag därför de är inte folkvalda.
Du vidhåller tydligen lögnen du gjorde i KF den 26 september trots att flera av gruppledarna har verifierat detta. Du kanske också vidhåller att det var dunsovsäckar tog bort den reglerade fulltid som oppositionsrådet hade till att nu vara öppet och att hon får reglera sin arbetsplikt hur hon vill likt kommunalrådet. Detta kravet kom in på din inrådan när hon blev oppositionsråd genom röstning i KF där Mikael Rubbestad var en motkandidat.
4. Där har jag ingen vetskap om beträffande diskussionen om köpeskillingen
5. Du har inte svarat på mitt förslag att flytta IP till draget istället för ICA.
Reply Tummen up Tummen ner
-4
Rapportera som olämpligt
avatar
Owe Fröjd 22 Nov 2016
Tack Håkan för att du medger/klargör dina felaktiga påståenden och felaktiga beräkningar, det hedrar dig
roger and out
totalt: 3 | visar: 1 - 3

Lämna kommentar

OBS att du måste vara inloggad för att kunna skicka kommentar!
Klicka här för att logga in

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft.

Skulle du känna dig förolämpad/kränkt av ett/flera ord/uttryck, vänligen kontakta HåboPortalen (info@haboportalen.se).

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Vänligen knappa in koden som finnes i bilden:

Captcha

Bålsta Kabel TVProblem med avloppet?


SPF Seniorerna Håbo

SBA Svenska Bilauktioner AB

Basinkomst = Medborgarlön

the zeitgeist movement

Bedöm denna artikel:

0

Fler nyheter

1 2 3 4 5 > Visar 1 - 20 av 2724