Hem | Övriga Nyheter | Håbo utvald till den tredje etappen av Uthållig kommun

Håbo utvald till den tredje etappen av Uthållig kommun

image

Sprida spjutspetsexempel med energifokus och inspirera nationellt och internationellt – det är de nya uthålliga kommunernas uppgift i Energimyndighetens program Uthållig kommun. I den tredje etappen av programmet deltar 37 av Sveriges mest ambitiösa och nytänkande kommuner inom energiområdet. Håbo är en av dem.

– Håbo kommun har miljö-, energi- och klimatfokus, berättar Christian Ghaemi Ordförande i Miljö- och tekniknämnden. Ett tydligt exempel på detta är de nyligen antagna fullmäktigemålen som gäller för perioden 2012- 2014, där ett av de tre målen är hållbar tillväxt.

Håbo kommun vill integrera och utveckla metoder för samverkan mellan olika projekt för att lösa knutar kring resor och transporter. Genom att parallellt utarbeta en infrastrukturplan, en handlingsplan för att nå målsättningen Fossilbränslefri kommun 2030, samt ett planprogram för utvecklingen av Bålsta centrum, kan dessa styrdokument anpassas till, och understödja varandra.

– Vår största utmaning för att bli en Fossilbränslefri kommun är transportfrågan säger Emma Hell Lövgren, Miljöstrateg på Håbo kommun. Genom att samverka dessa tre projekt hoppas vi på att hitta nya lösningar på transportutmaningen.

De utvalda kommunerna är ambitiösa och ska inom områdena fysisk planering och näringspolitik sprida spjutspetsexempel med energifokus som kan inspirera såväl nationellt som internationellt. Totalt har 58 ansökningar inkommit från kommuner utspridda i hela Sverige. Energimyndigheten har antagit 37 av dessa kommuner för deltagande i den nya etappen.

– Intresset för att delta i Uthållig kommun har varit stort. Vi har valt ut nytänkande kommuner med stark vilja att inspirera och driva spjutspetsinriktade projekt och arbetsmetoder inom området fysisk planering inkluderat transportfrågor och näringspolitik, säger Maria Steinbach Lindgren enhetschef för Uthållig kommun på Energimyndigheten.


De antagna kommunerna är utspridda från Trelleborg i söder till Piteå i norr. Största kommun är Malmö med omkring 300 000 invånare och minsta är Vännäs med ca 8500 invånare.

Deltagande kommuner är:
Alvesta, Borås, Eskilstuna, Falköping, Hagfors, Heby, Helsingborg, Huddinge, Håbo, Jönköping, Karlskrona, Knivsta, Kungsbacka, Linköping, Lund, Malmö, Mora, Norrköping, Nybro, Nyköping, Piteå, Sala, Strängnäs, Sundsvall, Säffle, Trelleborg, Tranås, Ulricehamn, Umeå, Upplands-Väsby, Uppsala, Vänersborg, Vännäs, Västervik, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Läs mer om programmet Uthållig kommun på www.energimyndigheten.se/uthalligkommun.

Källa: http://www.energimyndigheten.se