Hem | Övriga Nyheter | Första tecken på algblomning i Håbo

Första tecken på algblomning i Håbo

image

Det är Ekillabadet som uppvisar vissa tecken på algblomning, varnar kommunen. Folk uppmanas vara observanta och helst undvika att vada om vattnet är grumligt.

Algblomningen kan variera från dag till dag beroende på årstid, vindar och temperatur. 

Var observant på hur vattnet ser ut innan du går i vattnet. Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är klart som det brukar, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr. Var också aktsam när botten inte syns på djup större än cirka 0,5-1 meter i samband med att de övriga algblomningsegenskaperna ovan uppfylls.

Tänk på att inte låta hundar dricka av vattnet. Små barn bör inte heller få i sig vatten där algblomning förekommer, tänk på att de ofta får kallsupar. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av några problem. Förutsättningen för att drabbas av riktigt allvarliga problem (bortsett från hudbesvären) är att man får i sig alggift genom att svälja större mängder vatten.

Kan jag bada?
Det kan gå bra att bada i vatten med blomning. Men det föreligger alltid en risk att drabbas av till exempel hudirritationer eller andra problem såsom illamående, huvudvärk samt magproblem.
Det går inte att avgöra genom att titta på vattnet om en blomning är giftig eller inte. För att vara på säkra sidan är det bäst att låta bli att bada.

När ska jag undvika bad?
Undvik att bada när vattnet ser "läskigt" ut, det vill säga när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Likaså är det säkrast att undvika att bada en period efter att algblomningen försvunnit om vädret är/har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt. Sök under sådana förhållanden hellre upp mer exponerade badställen med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på blomning. Välj helst, om det är möjligt, sådana platser där du vet att blomning inte förekommit nyligen.

Källa: Håbo kommun

Läs mer

Information om algblomning

Smittskyddsinstitutet