Hem | Övriga Nyheter | Säkerhet på isen - Om olyckan är framme

Säkerhet på isen - Om olyckan är framme

image

Tänk om du förberett dig rätt men ändå går igenom isen? Här kommer några viktiga råd som kan vara livsavgörande om du eller någon annan råkar illa ut.

Din iskunskap kan rädda livJohan Söderlund, Svenska livräddningssällskapet, lär dig hur du agerar vid en nödsituation på isen.

Om personen är vid medvetande och har huvudet ovan vattenytan kan du planera dina insatser ordentlig i stället för att agera i panik.  En vinterklädd person klarar kylan i vattnet i upp till 15 minuter innan gripförmåga och reaktionsförmåga börjar påverkas.

Säker kant
Om du gått igenom isen, vänd dig om mot det håll varifrån du kom. Är iskanten tunn så försök att hacka dig fram till is som kan bära dig. Först då kan du ta fram dina isdubbar. Jobba med en isdubb i taget och ta hjälp av ett kraftig simtag med benen för att häva dig upp. När du väl är uppe res  inte på dig utan fortsätt åla dig fram på isen.

Använd ispiken
För den som ska rädda gäller att aldrig riskera sin egen säkerhet. En torr livräddare är en bra livräddare. Använd den förlängda armen, det vill säga ett föremål mellan dig och den nödställde. Personen som har gått igenom isen kan drabbas av panik och det finns risk för att du blir neddragen under vattnet om du kommer för nära.

Det allra bästa är om den nödställde kan slänga upp sin egen livlina till dig. Då kan du dra samtidigt som personen i vattnet har båda sina händer fria för att jobba med isdubbarna.

Ring 112
Påkalla alltid uppmärksamhet från din omgivning och ring eller be någon annan ringa nödnumret 112. Det är inte säkert att du ensam kan klara en livräddning och det är alltid en fara med att bli nedkyld.

Källa: DinSäkerhet.se