Hem | Övriga Nyheter | Tema: lokal-/närproducerat

Tema: lokal-/närproducerat

image

Håkan Hedström presenterade idag (onsdag, kl. 10-14) sin lokalproducerade honung (Bålsta Honung) på ICA Kvantum Bålsta.

Under 1960-talet förändrades jordbruksproduktionen i Sverige med ökande volymer och pressade priser. Detta medförde att livsmedel produceras mera globalt och ökande transporter. Kvantitet blev ledordet istället för kvalitet.
En av vårt årtiondes viktigaste frågor är människans påverkan på miljön och det alltmer växande klimathotet. Genom att välja närproducerat är man med och minskar transporterna av livsmedel som står för en stor del av växthusgasutsläppen och luftföroreningarna. Intresset för närproducerade eller lokalproducerade livsmedel växer och för många har detta blivit en livsstil för ett hållbart samhälle.

Vad är närproducerat?
Närproducerade (eller lokalproducerat) livsmedel definieras enligt LivsmedelsSverige[1] som mat som produceras och konsumeras inom ett visst område där avsändaren framgår tydligt. Av den definitionen följer att det är upp till var och en att avgöra vad som är lokalt.

Närproducerat eller ekologiskt?
Genom att välja närproducerat livsmedel minskar transporterna. Detta innebär dock inte att välja närproducerat är bäst för miljön. Till exempel, en svensk växthusodlad tomat kan orsaka större utsläpp av växthusgaser (om växthuset uppvärms med fossilt bränsle) än en italiensk tomat odlad på friland och transporterad hit med lastbil. En bra grundregel är dock att närproducerat ofta är bra för miljön.
Källa: http://www.handla-narproducerat.com

Följande lokala producenter demonstrerar närproducerad mat på ICA Kvantum Bålsta i veckan:

Fredag 22 mars, kl. 12-18

Skogsbackens Ost
Presenterar mögelost, vitmögel, kitt och hårdost.

Skogsbackens ost är ett nystartat mejeri sedan april 2010, som använder sig av ekologisk komjölk från Folsberga mjölkgård i Vallby som ligger utanför Enköping.
I anslutning till mejeriet har man en gårdsbutik. Större delen av osten levereras till restauranger, butiker och konferensanläggningar i närområdet.
I gårdsbutiken säljs förutom ost även knäcke, skorpor, marmelad, must, saft, honung, choklad och servetter.
För mer info: http://www.skogsbackensost.se/

Sussis gårdsbageri
Presenterar olika sorters surdegsbröd.

Bageriet bakar bröd med surdeg som gräddas i stenugn. Surdegsbrödets långa jästid förstärker smaken och gör brödet mer hållbart, och därtill ger bakning i stenugn brödet en tilltalande, frasig yta.
Alla ingredienser som används är helt naturliga – från smöret i bullarna till vinbären i kakan, och mjölet är naturligtvis närproducerat och inköpt från Strängnäs Valskvarn.
Bageriet är inhyst i ett magasin på gården i Bälsunda som ligger mellan Örsundsbro och Bålsta. Här går det bra att besöka butiken men också att förbeställa bröd eller fikabröd för speciella tillfällen.
För mer info: http://web.comhem.se/sussisgardsbageri/index.html

Folsberga Mjölkgård
Presenterar ekokor, mjölk och ost
Info om mjölkgården där gården hämtar sin mjölk som de gör ost av. Visar en bok om deras djur på gården o pratar om ekologiskt.


Lördag 23 mars, kl. 10-14


Nyborgs olja
Presenterar sin kallpressad rapsolja

Visste du att:
- Att Nyborgs rapsolja är mycket näringsriktig
- Att Du kan steka i rapsolja, både på hög ochlåg värme
- Att Rapsolja ger salladen en smak av nöt och mandel
- Att Du kan byta ut olivoljan mot svensk kallpressad rapsolja i alla recept
För mer info: http://www.nyborgs.se/

Närproducerat hos ICA Kvantum Bålsta

- Svensk kallpressad rapsolja    Åke Ekström / Järfälla
- Nyborgs rapsolja        Nyborgs gård/ Bro
- Honung            Bålsta Honung/ Bålsta
- Fyris ättika            Upfood / Uppsala
- Fyris senap            Upfood/ Uppsala
- Hundfoder            Magnusson Petfood AB/ Bro
- Charkprodukter        Anderson & Tilmann/ Uppsala
- Väddöskinka            Musko Rökeri AB/ Väddö
- Ekologiska godsaker        Sjölunda gård Ekogrossisten AB/ Stockholm
- Ost                Skogsbackens Ost AB/ Örsundsbro

Attila Gal
HåboPortalen