Hem | Övriga Nyheter | Hembygdens dag vid Övergransgården

Hembygdens dag vid Övergransgården

image

(Insändare) I söndags var vi till Övergransgården och Jan Fridegårdsmuséet. Det var hembygdens dag och det är klart man ville gå dit och titta. Här var det mycket folk och bilar och en gammal buss abonnerad som stod där.

Hembygdsdagen bjöd på lokala duktiga hantverkare, som visade upp sina alster och till försäljning. Inomhus var det kaffe, kakor och korv o bröd. En flicka som heter Maria Johansson spelad gitarr och sjöng så himla fint, hon underhöll nästan hela tiden. Litet avbrott blev det när Charlie Geijhammar och Thomas Lindström  gjorde ett teaterspel som handlade om Jan Fridegård och Gårdsherren i en episod. Roligt med levande uteteater.

Fridegårdsmuséet bjöd in oss och titta i huset, stort kök med allt som hörde till förr i tiden, på statarnas tid. I rummen fanns det många bilder på väggarna och det stod historia om vad som varit. Det fanns redskap på övervåningen från förr och i nutid. Man ser skillnaden verkligen, de hade inte lätt förr i tiden. 

Det gladde mig att Lennart Lundkvist (Cowboyen som vinkade till förbipasserande bilar vid Övergrans kyrka) fanns med på sitt porträtt på väggen, hans cowboystövlar och hatt fanns med. Tänk vad den mannen har gjort stor nytta, han var en vägvisare verkligen. Folk kände till den vinkande Cowboyen.

Utanför muséet fanns det stekt strömming och äppelkaka att förtära. Roligt att få vara med vid sådana här trevliga tillfällen.

Siv Sköld