Hem | Övriga Nyheter | Bålstas bästa barnkokbok?

Bålstas bästa barnkokbok?

image

Låt oss presentera Urban Wickman, kock på förskolan Ellensborg i Bålsta, som har förverkligat sin dröm och skrivit en kokbok med titeln Kokbok för små och stora kockar - Bra, billiga recept som hela familjen gillar.

Hej, först och främst vill vi gratulera till att du ger´ut en kokbok och kan nu även titulera dig författare.

Berätta om dig…
Hej mitt namn är Urban Wickman och jag har jobbat´som kock i snart 25 år, merparten, ca 13–14 år, inom restaurang på olika ställen såsom Park Astoria och Statts Hotellet i Enköping när det fanns. De sista elva åren har jag varit på förskola i Bålsta, först på Nybyggets
förskola och sedan dess på Ellensborgs förskola. Jag har sju barn och det är alltid full rulle hemma.

Hur kom du på idén att ge ut en bok?
Det kom in föräldrar och frågade efter recept som jag hade gjort då på förskolan. Jag sparade alla dessa på min dator och efter 10 år så hade det blivit en del.
Så då tänkte jag varför inte försöka ge ut en bok så att fler skulle få ta del av dessa. Sagt och gjort, jag mailade alla bokförlag i Sverige och skrev om min ide, som alla tyckte att det var jättebra men hade tyvärr inte tid eller pengar att lägga på en kock och en sådan sak. I alla fall om man inte var känd eller gjort bort sig på tv eller nåt annat.
Jag försökte skaffa fram sponsorpengar men det blev nej där också. Till slut så ringde ett förlag och lät intresserade och ställde en massa frågor. De skulle höra av sig igen och till slut ringde dom upp och sa att dom var villiga att ge ut boken, för att mitt budskap i boken var bra och sen följde ett jättejobb med att fota och ta kort på all mat jag presenterar i boken.
Det blev en massa omtagningar men nu är den klar så det känns jättekul och väntar bara på själva boken.

Vad hade du för tankar kring boken?
Mitt budskap och min tanke med boken var att det skulle vara enkel och billig mat som jag visste att barnen´tyckt om på förskolorna och hur viktigt det är att få barnen mer involverade i matlagningen. För jag tror att det är en jättebra start i livet och att man äter mer när man själv har fått vara med och gjort maten. Men även att få bort hel- och halvfabrikat ifrån våra matbord. Ja, kanske inte allt men en del och att det´skulle finnas att köpa i samma affär och som går snabbt att laga.

Sen innehåller den även lite fakta och historia kring mat som är lätta för barn att komma ihåg i form av ”visste du att”frågor, eftersom jag själv är historieintresserad.
Boken behandlar följande områden; Soppor, Fisk, Kött, Kyckling, Köttfärs, Korv, Vegetariskt, Extra och Efterrätter.

Till sist,  några ord till alla matglada där ute?
Ha kul när ni lagar er mat och låt alla vara delaktiga! Både små och stora!

Tack för pratstunden Urban och lycka till med *lanseringen av boken!

Attila Gal
ICA Kvantum Bålsta

* Boken finns till försäljning på ICA Kvantum Bålsta (179:-)

Missa inte Urban på fredag 27 mars på ICA Kvantum Bålsta kl. 13–17 då han säljer sin bok och även bjuder på en maträtt ur boken.