Hem | Övriga Nyheter | Kära medmänniska, djurvän och Håbobo

Kära medmänniska, djurvän och Håbobo

image

(Insändare) Nyår är kanske årets största festliga händelse. Högtiden är fylld av förväntan, god mat, trevligt sällskap och festande. Året som har gått ska firas av, för vissa med glädje och för andra med vemod, och ett nytt spännande år ska välkomnas på bästa tänkbara sätt. Nyårsafton, vilken dag!

För många är nyårsfirandet en stor fest, men inte för alla. Fyrverkerierna på nyårsafton må vara vackra men för många är de en högst traumatisk upplevelse. Dessutom sker fyrverkeriuppskjutningarna både flera dagar innan, för att barnen (?) inte kan hålla sig och dagen efter då man tröttnade eller frös för mycket då det verkligen var dags.

Många husdjursägare lever med en knut i magen inför nyåret. Raketer smäller och ovanligt ljus lyser upp himlen. Detta är en onaturlig och läskig upplevelse för de flesta djuren. Vissa sitter inne med sina husdjur och försöker lugna dessa, medan många, i värsta fall, behöver åka bort till någon ödslig plats för att komma bort eller få sömnmedel utskrivna till sina djur för att de ska kunna ta sig igenom nyåret utan hjärtklappning och ångest. Tänk om det var ditt barn?

Om husdjuren får omvårdnad och tröst av sina ägare finns det betydligt fler djur som lider ännu mer. Alla de vilda djuren som lever i vår natur, som ingen tar hand om, klappar eller lugnar denna tid på året, flyr sina hem och lever för en natt i ren panik. Om de överlever natten, och inte blir lämnande av sin mamma som tog av i ren skräck, ska de dagen efter ströva runt i en nedsmutsad natur av bränt papper och plast i sökandet efter varandra. För vad jag har sett är det få som städar undan efter sig eller hjälper de vilsna djuren att hitta tillbaka till varandra. Om detta vore din familj, hur hade du känt?

I Sverige lever många flyktingar som har tvingats fly sina hem i krigsdrabbade länder. De har tvingats att lämna sina hem med traumatiska upplevelser i bagaget. Mardrömmar och hemska minnen är deras ständiga följeslagare och med en nyårsafton fylld av smällar och ljusspel på himlen är det som att öppna dörren till de traumatiska upplevelser dessa människor har utsatts för men försökt att lämna bakom sig. Det är omänskligt att utsätta andra medmänniskor för en sådan tortyr. Tänk om det var du?

Skador och bränder är bara några av de saker som vi läser om när vi på nyårsdagen surfar in på nyhetssidorna. Det är ytterligare exempel på sådant som spär på den sura eftersmaken av fyrverkerierna.  Någon lät sitt barn ansvara för raketuppskjutningen, en av raketerna smällde inte av som väntat eller ändrade sin tänkta bana upp mot himlen och landade i grannes vardagsrum. Många tänker säkert, som alltid, att det händer inte mig. Detta år kanske det är just dig det händer.

Avslutningsvis vill vi även påminna om de enorma summor pengar det handlar om, som skulle kunna användas till så mycket klokare saker än att skrämma livet ur människor och djur. Varför inte lägga pengarna på att skapa ett trevligt minne och nya traditioner för dina nästakommande, kanske såsom en resa med familjen. Nu bokstavligen brinner sedlar upp i himlen. Det är pengar som skulle kunna hjälpa andra. Och ifall du redan har mer än du behöver kan du istället göra en god gärning och genom att skänka pengarna till någon som inte har något. Att elda upp pengar är för oss en kränkning mot de människor världen över som inte har någonting, inte ens mat för dagen. Var ligger logiken i detta?

Vi önskar alla en bra nyårsafton med festligheter, god mat och trevligt sällskap men snälla medmänniska, djurvän och Håbobo, undvik att köpa och skjuta av raketer för ALLAS trevnad.
Harry Lövenstad (Colorama), Familjen Yousef (Smultronstället Närlivs), familjen Lentin (JHL Trading) och familjen Gelin (Järnia) som säljer fyrverkerier i Bålsta, kan ni snälla tjäna era pengar på ett bättre sätt? Sluta sälja fyrverkerier och hjälp oss att skapa en trevlig tillvaro för alla, upprätthålla en vacker natur och motverka skador och olyckor.

Gott Nytt År
Önskar
Sofia Falk och Fredrik Malmqvist

Attila Gal (HåboPortalen) håller med.