Hem | Övriga Nyheter | Hur ser livet ut i Håbo i dag?

Hur ser livet ut i Håbo i dag?

image

Situationen för de mindre kommunerna och orterna i Sverige är ofta omdiskuterad. Med jämna mellanrum går det att läsa om orter där både sjukvård och utbildning rustas ner för att istället förflyttas till de större orterna. Håbo är som bekant en mindre kommun, men hur ser egentligen situationen ut inom olika områden?

Befolkningsmängd
År 2014 tog sig Håbo äntligen över det efterlängtade 20 000-strecket. Det firades med att alla barn födda det året fick en nalle från kommunen. Statistik från SCB år 2016 visade att trots att flera personer valde att flytta från kommunen så ökade befolkningen, dels på grund av att några flyttade in och dels på grund av att det föddes barn till föräldrar bosatta i Håbo.

Precis som på de flesta andra mindre orter är det många som flyttar till de något större städerna när de lämnar kommunen och det går att anta att en stor del av de som flyttar ut är unga som väljer att studera på annan ort. Här står naturligtvis kommunen inför utmaningar. Det är viktigt att man lyckas skapa en så pass attraktiv kommun att de som tillfälligt lämnar Håbo för exempelvis studier sedan väljer att flytta tillbaka. 

Bostadsmarknaden
De senaste åren har bostadsmarknaden i Sverige svajat rejält och det är något som märks av fortfarande. Ser man till Håbo kommun och bostadspriserna lägger man märke till att priserna för en bostadsrätt var på den högsta nivån på flera år i september 2018. Däremot har priserna för bostadsrätter sjunkit något de senaste åren. Någon prognos för framtiden är tyvärr omöjlig att ge just nu då kommunen är så pass liten och marknaden bär på många faktorer som påverkar slutpriset. Jämför man kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Håbo och för en i centrala Stockholm är Håbo naturligtvis mycket billigare med sina i genomsnitt 32 000 kronor/m2 under de tre senaste månaderna. 

Andelen hyresrätter var större än andelen bostadsrätter om man ser till situationen år 2017, men de flesta i kommunen bor ändå i villor. Det är antagligen en följd av att det är många barnfamiljer och äldre som bor i kommunen, istället för att orten skulle domineras av singelhushåll. 

Arbetsmarknaden
Ser man till antalet arbetslösa kan Håbo glatt stoltsera med att kommunen är en av de i landet som har lägst antal arbetslösa. Arbetslösheten bland ungdomar är något högre än den är bland vuxna, men i det stora hela har kommunen lyckats väl med att sysselsätta sina invånare. Alla bosatta i Håbo jobbar naturligtvis inte inom kommunen, men eftersom det är nära till både Stockholm och Uppsala är det möjligt för många att pendla till sina arbetsplatser utan att behöva flytta. Det är något positivt både för kommunen och för de enskilda individerna. Att kunna komma bort från storstädernas livlighet och njuta av vardagen i den vackra tillvaro Håbo bjuder på är få människor förunnat.


Bålsta, och därmed Håbo, växer, den gamla stationen är nu ett minne blott | Foto: Attila Gal

Underhållning och nöjen

Precis som i andra delar av landet är det en större del av befolkningen som väljer att hitta sina nöjen på internet. Många av de här underhållningsformerna har tidigare krävt att man tar sig till en fysisk plats men med alla teknikens framsteg har det blivit möjligt att hitta sina nöjen på nätet. Ett par sådana underhållningsformer är exempelvis spelautomater, som man förr i tiden bara kunde hitta på fysiska casinon men som numera finns att tillgå från både dator och mobiltelefon. Att det är så enkelt att få tips och råd om de roligaste automaterna utan att man själv behöver prova sig fram själv gör också att det är mycket lättare att hitta just den som passar en själv. Det samma gäller också för biofilmer som i dag kan ses genom streaming och sportmatcher som livesänds online.


Bålsta centrum (arkiv) Foto: Attila Gal

Även de sociala mötena har förändrats under de senaste åren, framförallt bland den yngre generationen. För bara tio år sedan stämde man ofta träff på någon specifik plats, men i dag är det enkelt att istället hålla kontakten med sina vänner via olika sociala medier. Att internet har blivit så stort är naturligtvis också något som påverkat befolkningen i Håbo, och förhoppningsvis har det gjort att de individer som gärna vill vara sysselsatta så mycket som möjligt känner sig mer tillfreds med tillvaron på en mindre ort. 

Attila Gal
HåboPortalen