Hem | Övriga Nyheter | Spelandet fortsätter att dominera

Spelandet fortsätter att dominera

image

Den digitala tidsåldern fortsätter och det syns inte minst i våra nöjes- och fritidsvanor. När vi inte arbetar eller studerar är det till mobilen, datorn eller teven vi vänder oss för att slappna av, underhålla oss eller bara göra ingenting. De senaste åren har svenskarnas spelvanor ökat och gått om både film- och tevetittande. Samtidigt är det inte bara en sorts spelande som dominerar, utan svenskarna spelar såväl konsolspel som onlinespel när man har en stund över.

Spel framför allt annat

Det går inte längre att säga att spel endast är något för de yngre generationerna. Oavsett ålder och ort hittar man spelare som gärna spenderar sin lediga tid framför ett spännande spel, antingen online eller offline. Undersökningar har visat att 2 av 3 svenskar spelar på nätet varje år – och dessa siffror har varit stabila sedan 2015. Spelen som spelas varierar och det finns både skillnader och likheter mellan målgrupperna. Det är övergripande flest män som spelar på vadhållning och kortspel, medan det är majoriteten kvinnor som spelar på bingo och skraplotter. Däremot spelar båda målgrupperna ungefär lika mycket på spelautomater som de hos Spela Casino. En orsak till detta kan vara för att det finns en stor variation av teman och versioner av spelen i spelkategorin.

Spelindustrin har överlag vuxit över hela världen och gick redan 2013 om både film- och tv-industrin. En anledning till detta uppges vara att allt fler uppskattar möjligheten att kunna vara med att påverka vad som händer i en berättelse (som när man spelar), medan man på film får en visuell saga berättad med förbestämda början och slut. 

Viktig spelare i världen

Svenskarna tycker inte bara om att spela spel. Vi är även duktiga på att utveckla dem. Den svenska spelmarknaden har blivit en miljardindustri och har blivit en stark konkurrent till stora spelnationer som USA, Japan och Sydkorea. Man räknar med att en av tio spelare i världen någon gång har spelat ett svensktillverkat spel. Storspel som Star Wars, Minecraft och Candy Crush är utvecklade av svenska spelstudios och detsamma gäller för omtyckta onlinespel som Gonzo’s Quest och Starburst – vilka är utvecklade av det svenska spelföretaget NetEnt. Den svenska spelindustrin har de senaste åren dubblat sin omsättning, och trots en lågkonjunktur ser branschen ut att fortsätta sin tillväxt.Nästa års prognos

2018 börjar att gå mot sitt slut, men redan nu har man tittat på siffrorna till årets index. Har spelandet ökat eller minskat? Flera tecken tyder på att spelandet har ökat och man har sett en tydlig tillväxt bland spelbolag som erbjuder spel på nätet. Däremot kommer det att ske förändringar på den svenska spelmarknaden nästa år. En ny lag kommer att göra marknaden säkrare för spelaren, men kommer i sin tur att ställa mer krav på spelföretagen. Röster har därför höjts om att spelandet kan komma att minska. 

Men det kan lika gärna bli tvärtom. I och med en säkrare spelmarknad kan spelandet också öka, och flera spelbolag har välkomnat de stundande ändringarna.

Attila Gal
HåboPortalen