Hem | Övriga Nyheter | Allt fler vill tjäna pengar på e-sport

Allt fler vill tjäna pengar på e-sport

image

Datorspelsvärlden fortsätter att expandera med allt fler turneringar, plattformar och möjligheter för spelare att tjäna pengar på sina färdigheter. I Sverige finns det många proffs som är rika på att de är duktiga på spel. Den ekonomiska aspekten gör att allt fler vill bygga en karriär framför datorskärmen.

För tjugo år sedan fanns det knappt på kartan att du skulle kunna vinna pengar på att spela datorspel. För tio år sedan anordnades det stora spelturneringar, med miljoner i vinstpotten. Förra året rapporterade Aftonbladet att den totala prispotten inom e-sport låg på 1,34 miljarder kronor 2017, och visade en lista på de svenskar som är miljonärer på grund av de är exceptionella på datorspel. 

Sverige ett framträdande land inom e-sport
Som med mycket annan utveckling i teknikens värld är vi svenskar i framkant även när det kommer till e-sport. Vi har, med 54 stycken per en miljon invånare, flest proffs i hela världen. Sett till de knappt 200 miljoner kronorna i prispengar som har gått till svenska spelare räknas vi som det fjärde mest framgångsrika landet inom e-sport. 

Framstående spelare
Visst känner vi väl alla till Emil “HeatoN” Christensen, som tog världen med storm när han briljerade på det klassiska datorspelet “Counter Strike”. På den tiden må han ha varit herre på täppan, men idag tillhör han inte de svenskar som tjänar mest pengar på att spela. För bara ett år sedan kunde vi på mätningar på nätet se att det finns över femton svenskar som vunnit över 2,5 miljoner kronor på spel, och på den listan hittar vi inte Christensen. 

Ludwig Wåhlberg, med spelaliaset “Zai”, är den mest framgångsrika svenska spelaren av dem alla med över tio miljoner i totala spelvinster. Strax efter honom finner vi Gustav Magnusson och Jonathan Berg, som även de tjänat flera miljoner på spel. Gemensamt för samtliga är att deras främsta spel är “Dota 2”, som är det spel med störst prispotter. 

IKEA satsar på e-sport
Att det svenska intresset för e-sport ständigt växer har gjort att vi snart kan ta del av IKEA:s produktionslinje för E-sport. De har alltså tagit målgruppen i beaktning för att erbjuda egna produkter som bryter mot den futuristiska prägeln spelutrustning brukar ha. Istället ska IKEA:s design på datorstolar, bord och så vidare smälta in i hemmet. Tanken är alltså att spelare ska kunna ha praktiska och användbara möbler som är lite mer diskreta och passar in i ett modernt hem.

E-sport verkar bara fortsätta att expandera, och inom en snar framtid kan med största sannolikhet fler spelare tjäna en normal arbetslön på sitt spelande. 

Attila Gal
HåboPortalen