Hem | Övriga Nyheter | Sverige ska spela vänskapsturnering i Qatar mot Finland och Island

Sverige ska spela vänskapsturnering i Qatar mot Finland och Island

image

Sveriges fotbollslandslag gör sig redo i januari att spela två vänskapsmatcher mot nordiskt motstånd under ett träningsläger i Qatar. Sedan tidigare har Finland varit spikade som motståndare och nu står det klart att även Island möter de blågula i Qatar. Detta ger chansen för fans av det svenska fotbollslandslaget att känna av formen mot bekant motstånd och kan ge många av våra mindre meriterade landslagsspelare chansen att visa vad de går för.

Många bekanta ansikten i Islands trupp
I en artikel hämtad från bet365 kan vi läsa om den planerade matchen mot Island och få information kring sveriges chanser för den som är intresserad av att spela på fotboll. Den planerade matchen innebär chansen att möta många bekanta namn, främst bland dessa är givetvis Islands nyblivna tränare Erik Hamrén. 

Den tidigare svenska landslagstränaren valde självmant att kliva av från sin roll 2016. Med sju år som ledare för landslaget då han lyckades kvala in laget både till EM 2012 och 2016 måste han ses som en av de mest framgångsrika tränarna Sverige har haft på länge. Efter att ha avslutat sin karriär i Sverige har Hamrén tagit det lugn med betydligt blygsammare roller som rådgivare i Sydafrikanska fotbollsligan innan han i augusti 2018 tog sig an tränarjobbet för Island.

Men även i spelartruppen finns ett flertal spelare med anknytningar till sverige. Mittfältaren Arnór Ingvi Traustason har Malmö FF som klubbadress medan Andri Rúnar Bjarnason till vardags spelar i Helsingborg. 

Island lyckades tillsammans kvala in till Fotbolls VM 2018 och har en stark trupp även om man väl i Ryssland åkte ut direkt i gruppspelet med ett oavgjort resultat mot Argentina som enda framgång.

Den finska truppen
Finland är ett lag som har tagit stora steg framåt på senare tid och är nu rankade högre på FIFAS världsranking än någonsin tidigare. Detta gör att de tillsammans med Island blir en riktigt bra värdemätare för det svenska laget som dock får ses som favorit i båda matcherna.

Även i den finska truppen hittar vi flertalet spelare med erfarenheter från svensk klubbfotboll och fyra av truppens spelare spelar för närvarande i svenska klubbar. Försvararna Joona Toivio och Albin Grönlund spelar i Häcken respektive Örebro medan mittfältaren Simon Skrabb återfinns i Norrköping och Eero Markkanen i Dalkurd.

Under tränare Markku Kanerva har Finland haft en stabil laguppställning med ett starkt försvar vilket har lett till att man lyckats vinna många hårda matcher mot lag som Grekland och Estland. Många förutspår att vi förr eller senare kommer få se laget kvala in till någon av de stora turneringarna.

Turneringen
Att spela en trenationers vänskapsturnering på varmare breddgrader i början på året har blivit något av en tradition för det svenska fotbollslandslaget. Under fem år har Abu Dhabi varit det självklara valet men i år krockar matcherna med de asiatiska mästerskapen och därför har man i år istället valt närliggande Qatar.

Genom att inleda 2019 med spel mot två starka uppstickare som Sverige ändå på pappret är betydligt starkare än får vi en bra fingervisning om lagets kapacitet. Intresset för svensk fotboll är på topp efter VM och ska man behålla sin nya höga ranking är det viktigt att man kan slå den här typen av nationer.

Attila Gal
HåboPortalen