Hem | Övriga Nyheter | Streamingen fortsätter att ta över

Streamingen fortsätter att ta över

image

Livestreaming, eller liveströmning, är ett ord som förekommer allt oftare i olika sammanhang. Även om tekniken är långt ifrån ny är det fortfarande många som inte har riktig koll på vad det är och varför allt fler väljer det framför andra alternativ. En närmare titt på tekniken och dess utveckling kommer att ge alla svar.

Livestreaming och direktsändning
Det råder en viss förvirring gällande skillnaderna mellan streaming och traditionell sändning. Tekniken är nästan densamma, men med vissa skillnader. Traditionella direktsändningar av exempelvis nyheter och sport sker till särskilda enheter, som en radio eller en tv. Streaming sker till en enhet som kan koppla upp sig till internet. Genom internet använder man sedan en tjänst som visar streamingen. Livestreaming och direktsändning är med andra ord nästan samma sak, men det medföljer fler alternativ med det förstnämnda alternativet.

Fler valmöjligheter
De som streamar programinnehåll från internet kan ofta välja mellan olika infallsvinklar och olika program. Direktsändningar som visas på de traditionella tv-kanalerna kan bara visa ett program åt gången. Genom att livestreama program genom play-appar, som t.ex. SVT Play eller Europsport Play, kan tittaren välja mellan olika kameravinklar eller olika direktsändningar som pågår samtidigt. 

Tjänster som erbjuder livestreaming har också andra utbud, vilket öppnar upp för fler valmöjligheter. Man kan se program som redan har visats och ta del av både nationellt som internationellt utbud. En undersökning från 2017, som man kan fördjupa sig i via http://www.mynewsdesk.com/se/kvalitetsindex, visade att streaming via tjänster som Netflix och Spotify har blivit det föredragna sättet att ta del av musik, film och tv-program på. Detta gäller för både de äldre och yngre generationerna. 

Interagera genom streaming
Tekniken runt streaming har även utvecklats så att tittaren i vissa sammanhang kan interagera med personen som livestreamas. Det här används främst inom spelbranschen och det har blivit ett allt vanligare inslag på nätet. I spel där det finns en spelledare eller dealer, som vid bordsspelen baccarat, blackjack och roulette, kan man upprätta en liveförbindelse med mellan hen och spelaren. Som det förklaras av https://www.mrgreen.com/sv/live-casino fungerar det här spelet precis som om det hade spelats i verkligheten. Allt spelaren behöver är en enhet som kan koppla upp sig till internet, som en smarttelefon eller dator, och spelet kommer att gå till precis som om personerna befann sig i samma rum. 

Streaming och spel
Det är inom spel- och nöjesbranschen som livestreaming ökar mest. Framför allt inom spelbranschen då det finns en stor publik som vill titta på när andra spelar, både live och inspelat. E-sporten lockar enorma publiksiffror, vilket har gjort att streamingtjänster och traditionella kanaler numera slåss om rättigheterna. Det omåttligt populära spelet Fortnite har till exempel streamats i 9,36 miljarder timmar på plattformen Twitch, vilket gör det till det mest streamade spelet enligt listan på https://www.gamereactor.se/nyheter/706663/936+tusen+miljarder+streamade+timmar+pa+Twitch/


Prince NSJ (CC BY-ND 2.0) av PeterTea

Det finns de som tror att livestreaming komer att ta över helt och att de traditionella sätten att titta på tv eller lyssna på musik kommer att försvinna. Det är ingen omöjlighet, då de flesta målgrupper, unga som äldre, verkar föredra det här sättet att för titta och lyssna på media. Och vem vet vad framtiden väntar för streamingtekniken som är i en ständig utveckling. 

Attila Gal
HåboPortalen