Hem | Övriga Nyheter | Saint Barthélemy: Sveriges forna koloni

Saint Barthélemy: Sveriges forna koloni

image

Karibiens svar på Saint Tropez, Saint Barthélemy, är en paradisö som har många spår från Frankrike. Men eftersom den har ägts av Sverige har den dessutom en svensk historia som vårdas ömt av lokalbefolkningen.

Sverige ägde Saint Barthélemy mellan åren 1784–1878. Ön köptes av Frankrike och såldes senare tillbaka till Frankrike. Trots att allt det skedde för länge sedan syns det spår av Sverige överallt på ön. Huvudstaden heter till exempel Gustavia, flygplatsen är döpt till Aéroport Gustave III, svenska flaggor vajar i vinden, det finns svenska vägskyltar, konsulat och informationsskyltar på svenska. 

Saint Barthélemy blev svenskt när Kung Gustav III förhandlade med den franska staten om franska handelsrätter i Göteborg år 1784. Sverige ville ha ön för att den hade en fin hamn samt att tobak, kakao, frukt, bomull och socker odlades på ön. Planerna var även att bedriva slavhandel på Saint Barthélemy. 

Den 30 januari 1785 anlände det första svenska fartyget, Enigheten, till ön och huvudstaden Gustavia grundades. Köpmannen Adolf Fredrik Hansen och Jacob Röhl var ombord för att de skulle sätta upp ett handelshus. På ön talades det vid tidpunkten franska och engelska. Invånarna bestod av 750 personer och av dem var 281 slavar.

Svenska Västindiska Kompaniet inrättades år 1786 och de erhöll handelsrättigheter i Västindien och Nordamerika. Förvaltningsrätt över kolonin erhölls också. På 1800-talets början bodde det cirka 6000 personer på Saint Barthélemy. Under tidigt 1800-tal var Saint Barthélemys ekonomi mycket stark.

Slavarna på ön friköptes 1844-1845 efter ett beslut vid Sveriges riksdag. Ön hade då 523 slavar som friköptes för 119 765 riksdaler. Kung Oscar I förklarade slaveriet olagligt den 9 oktober 1847. Frankrike köpte sedan tillbaka Saint Barthélemey den 16 mars 1878 för 400 000 franc. Intressant nutida kuriosa är att Piteå är vänort med Saint Barthélemey sedan 1977.

En kändistät ö med dyra priser

Vill du besöka ön? Ett tips är att segla i Karibien med erfarna skeppare och stanna till vid Saint Barthélemy. Det går även flyg från den stora grannön St Marteen med avgång flera gånger om dagen. Båtförbindelser finns också. Det mesta på ön är idag mycket dyrt och maten kostar ungefär dubbelt så mycket som i Sverige. Alla talar franska, men det går att göra sig förstådd på engelska nästan överallt.

Den lilla ön i Västindien som ligger sydöst om Haiti lockar många olika kändisar som brukar synas på en av alla uteserveringar. Naomi Campbell, Tom Cruise, Richard Gere och Harrison Ford tillhör några av de mest kända besökarna. Saint Barthélemy är nämligen en exklusiv mötesplats för personer som har en välfylld plånbok. Öns paradisrykte bland världens kändiselit startade år 1957 när miljardären och bankmannen David Rockefeller byggde en villa på ön. 

Attila Gal
HåboPortalen