Hem | Övriga Nyheter | Låt oss snacka lite ekonomi

Låt oss snacka lite ekonomi

image

Hur ser din ekonomi ut? Och då menar vi inte hur mycket du tjänar eller hur stora eller små lån du har. Utan vi menar, har du en budget? Om du har det - budgeterar du varje vecka, månad eller år?

Har du inte full koll på din ekonomi kanske det kan vara dags att kolla igenom den nu inför det nya året. I denna texten går vi igenom lite tips och tricks hur du kan lägga en budget samt hur du kan få koll på din ekonomi. 

Budget

Du kanske är en person som inte behöver någon budget då du redan spenderar lite eller helt enkelt tjänar mycket och sparar redan lagom. Men det är alltid bra att ha lite kontroll över vad som kommer in och hur mycket av det som görs av med.
Att ha en budget kommer inte bara dra ner dina utgifter även resultera i minskad konsumtion av onödiga saker. 

Oavsett vem du är och hur mycket du har på kontot - är här några punkter att skriva ner innan du börjar med att planera din budget. Detta ska du alltså göra en “vanlig” månad, för att få lite översikt över ekonomin. 

Börja med att skriva ner exakt vad som kommer in varje månad.
Skriv ner alla fasta kostnader, utgifter du måste göra; hyra, busskort, lån etc.
Mat är också en fast kostnad - skriv ner ungefär vad du/ni lägger på mat och skriv hellre lite mer än för lite.
Rörliga kostnader, utgifter som inte är lika varje månad, till exempel, kläder och nöjen. 

Nu när du har fått ner dina utgifter på papper är det enklare att göra en budget. Experter säger att en budget bör ser ut ungefär såhär: 

50 % - fasta utgifter
30 % - rörliga utgifter
20 % - sparande 

Jämför din lista med experternas. Finns det nu någonting du känner att du skulle kunna dra ner på? Som skulle kunna resultera i att du kan spara mer eller betala av huslånet snabbare. 

På tal om lån

Försöka samla alla dina lån. Lägger du upp en strukturerad budget kommer du kanske märka att du har pengar över att betala av ett lån med hög ränta fortare än du trodde. 

Skulle du nu behöva ta ett lån och detta inte igår in din budget, försök lägga till det i de 30% rörliga utgifterna - du kanske inte behöver köpa kläder, skor eller annat nöje på ett tag. Viktigt här är dock; jämför alla lån först, det kan du göra på diverse webbsidor, du kan också få lite budgettips samt information om lån utan UC på Lånakuten.

Notera att i denna texten är endast våra egna tips efter egen research. Alltså det finns ingen professionell källa om inte det är angivet.

Lycka till med budgeteringen! 

Du kommer att klara det galant!