Hem | Övriga Nyheter | Så vill Spelinspektionen begränsa matchfixning

Så vill Spelinspektionen begränsa matchfixning

image

Över ett år har gått sedan de nya spellagarna trädde i kraft i Sverige. Nu vill Spelinspektionen begränsa spelmarknadens bettingsystem med motivationen att begränsa matchfixning, som vi främst ser inom fotboll och tennis. En remiss har skickats till riksdagen men inget beslut har klubbats.

Den 1 januari 2019 skedde en historisk förändring i de svenska spellagarna. Staten slopade sitt egna monopol på den internetbaserade casino- och bettingmarknaden till förmån för ett licenssystem och krav på spelskatt. Därmed kan alla, svenska som utländska bolag, starta en spelsajt på svensk mark så länge de betalar svensk skatt och certifieras med en statligt försedd spellicens.

I spellicensen regleras bland annat hur spelbolagen får rikta sig till spelare i reklamsammanhang och hur de får förvalta deras persondata. Därtill finns det krav om att belysa om den hjälp spelare och anhöriga kan ta vara på om någon visar upp, eller misstänks ha, ett ohälsosamt förhållande till spelande.

Beslut om att öppna upp den svenska spelmarknaden har attraherat en hel del företag till den svenska marknaden, närmare 100 stycken för att vara exakt. Exempelvis har vi populära Maria Poker som drivs av svenska Kindred Group. Med de nya reglerna har också den svenska staten alltså fått in en hel del skattepengar, som tidigare har varit svåra att få kontroll över. Enligt Expressen hade man fått in närmare 4 000 000 000 kronor innan fjolåret var över. Detta belopp är baserat på både licensavgifter (400 000 kronor/licens) och skattepengar för spelande.

Spelinspektionen vill ta bort betting på spelarprestationer.
Trots en omfattande utredning innan det nya spelsystemet trädde i kraft, finns det fortfarande en del frågetecken att släta ut. Den statliga myndigheten Spelinspektionen jobbar just med frågor om hur man optimerar spelmarknaden ur ett marknads- och användarperspektiv. Nyligen nåddes vi av nyheten om att de vill se över en växande problematik med matchfixning, framförallt inom Fotboll och Tennis, med nya regler rörande odds och betting. De skriver följande i ett pressmeddelande:
“I ett förslag till föreskrifter, som nu skickas ut på remiss, förbjuds viss vadhållning på individuella prestationer. Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Köpt vadhållningssystemet i säcken?
I en så pass konkurrensutsatt marknad som spelmarknaden gäller det givetvis att sticka ut. Ett sätt för spelbolagen att göra detta är genom att erbjuda livebetting, vilket innebär att man när som helst under ett pågående sportevent kan placera sina insatser. Detta är framförallt vanligast inom fotboll. Även om Spelinspektionens förslag är förståeligt, så kommer det att begränsa utbudet för livebetting, vilket kan vara problematiskt för spelbolagen. Sett till att spelbolagen har betalat 400 000 kronor för en spellicens och utöver detta betalar 300 000 kronor för att hålla den aktiv, är det lite som att de har köpt grisen i säcken. 

Spelinspektionens förslag har skickats som remiss, vad som händer återstår att se. 

Attila Gal
HåboPortalen