Hem | Övriga Nyheter | Goda möjligheter till idrott, motion och friluftsliv i Håbo Kommun

Goda möjligheter till idrott, motion och friluftsliv i Håbo Kommun

image

I Håbo finns unika möjligheter till en aktiv livsstil där idrott och friluftsliv alltid ligger nära till, tack vare närheten till både Mälaren och skog och mark. I tillägg har en sportkultur etablerat sig, där Håbo FF och en rad andra idrottsföreningar som bjuder in till en aktiv livsstil som engagerar många.

Rikt friluftsliv med närhet till vatten och skog
Bild: Unsplash

Håbo kommun har på många sätt profilerat sig som en kommun där friluftsliv är ständigt närvarande. Kommunen erbjuder stora möjligheter till trevliga upplevelser i naturen - Kalmarnäslandet, Ekilla, Biskops Arnö och Arnö huvud är bara några exempel.

För den vandringsglada är Ekilla en perfekt plats. Naturreservatet sträcker sig över ett område som täcker både sjö, motionsslinga och skog. Hit kommer många för att promenera längs upplandsleden, ta ett bad, plocka svamp – eller bara njuta av fågelsång.

Kalmarsnäsbadet är Håbos främsta badplats och välbesökt bland såväl sommar- som vinterbadare. Inbäddad i vacker natur är platsen mycket naturskön, och dessutom tillräckligt centralt belägen för att överväga även för kortare strandvistelser. Kalmarsnäsbadet är omtyckt bland både barnfamiljer och äldre, och mycket populärt i sommartid.

Biskop Arnö är en ö beläget ca 10 kilometer norr om Bålsta. Denna historiska plats har anor ända tillbaka till medeltiden. Här kan besökaren njuta av ett historiskt kulturlandskap och en vacker utsikt över Mälaren. Arnö huvud är öns högsta punkt och är värd att ta sig upp till för fin utsikt över både skog och sjö. Ön passar även utmärkt för vandring. Fyra olika stigar finns utmärkta för olika långa vandringsleder i olika typer av terräng.

Under 2021 kommer Frösundaviks strandpark stå klar. Denna plats beräknas bli ett nytt smultronställe med kombinerad strandpark och utsiktsberg. Via https://www.habo.se/uppleva-och-gora finns mer information om Frösundaviks Strandpark. 

Sport i hjärtat av HåboFoto: Omar Ram | Unsplash

Sport är en viktig del av Håbo kommun. Här finns ett stort antal olika idrottsföreningar, hela 150 stycken, som alla bedriver verksamheter inom olika typer av sporter; bland annat simning, ridning, fotboll, tennis, ishockey och golf.

Intresset för fotboll inom kommunen är särskilt stort,  Håbo FF är den största klubben. Laget spelar för närvarande i division 4, men har ambitioner om att framöver kvalificera sig till Superettan och så småningom Allsvenskan, som för närvarande spelas för fullt. Sport- och bettingsajter som https://extra.bet365.com/news/sv ger betting tips och presenterar odds på både Superettan och Allsvenskan. Blir Håbo FF aktuella för dessa ligor framöver finns alltså goda möjligheter att följa framgångarna i bettingsammanhang. I Allsvenskan är Falkenbergs FF  just nu vinsttippade med oddset 1.10

I början av 2020 öppnade kommunen en så kallad fritidsbank, där man samlar in begagnad idrottsutrustning och prylar, för att sedan lånas ut till de som behöver utrustning. Det kan röra sig om allt från fotbollsskor och slalomskidor till ridhjälmar och hockeyklubbor. Efter två veckor återlämnas utrustningen och lånas ut till någon annan. Fritidsbanken har uppmärksammats av https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/habo-kommun-samlar-in-for-att-oppna-fritidsbank. Konceptet finns även i Uppsala, Enköping och Tierp och har visat sig vara mycket uppskattat, och helt i linje med kommunens aktiva profilering. 

Håbo är utan tvekan en sportintresserad och aktiv kommun. Det blir spännande att se hur kommunen utvecklas framöver, med koncept som fritidsbanken att bygga vidare på.

Källa: Internet