Hem | Övriga Nyheter | Ta hand om ditt trägolv

Ta hand om ditt trägolv

image

Trägolv är mycket vackert, men det gäller att ta väl hand om det. Även om trä i sig är ett tåligt material så kan det bli repigt, få fula fläckar eller hack i sig. Ett trägolv måste vårdas, så att det håller länge.

Det gäller även att vara noggrann då du ska göra rent det och att göra det regelbundet. Tänk på att fälla ner borsten på dammsugarens munstycke, så att du inte repar med den. Om du har hund, så är det ju rätt givet att det dras in en hel del grus och smuts. Små gruskorn kan repa ett trägolv rätt rejält. Det gäller så att säga mota olle i grind och det gör du genom att ha en snygg dörrmatta i hallen så att det mesta av gruset och smutsen stannar kvar där. Du kan även förebygga repor och hack, genom att sätta på möbeltassar på dina möbler.

Ge ditt trägolv nytt liv
Om det är så att ditt trägolv är slitet, har repor, hack, fläckar med mera, så går det att göra något åt saken. I de allra flesta fall går det nämligen att slipa ditt trägolv. Det beror så klart vad det är för träslag och typ av golv, men de flesta trägolven får ett nytt liv av en slipning samt en ökad livslängd. Det sägs att man bör slipa sitt trägolv vart tionde år. Det går även att ytbehandla det med lack, lut eller hårdvaxolja.

Är det dags för ett nytt golv?
Om du däremot vill ha ett helt nytt golv, så finns det många att välja på för en golvläggning. En del sorters golv kan du lägga in helt själv, medan andra sorter är bra att låta en golvläggare göra åt dig. Det beror på vad det är för material och typ av golv du väljer helt enkelt. 

Attila Gal
HåboPortalen