Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Fågelmorgon i Idealbyn, 7 maj

Fågelmorgon i Idealbyn, 7 maj

image

Naturskyddsföreningen anordnade vandring i fåglarnas tecken

För tredje året i följd anordnade Naturskyddsföreningen en fågelmorgon i Håbo. Denna gång valdes strandängarna nedanför Idealbyn som skådeplats och med ornitologen Pekka Westin som guide. Väderförutsättningarna var perfekta med sol och dryga tio plusgrader. Vandringen startade vid MIU-skolan vid 8-tiden, fortsatte ned till strandängarna och sedan norrut mot Pilviken, reningsverket och Österkvarn.

Förutom triviala arter som rödhake, nötväcka och trädkrypare observerades några mindre vanliga arter såsom stenknäck och grönsiska. Stenknäckshanen avslöjade sig med sitt explosiva "zick" från ett träd och vi fick även se honom flyga lågt över gruppen. Den befinner sig i våra trakter i kanten av sitt normala utbredningsområde, Sydsverige och är normalt mycket svår att få syn på i lövverket trots sin bjärta färgteckning i rosa. vitt, brunt, orange och violett. Med sin kraftiga näbb kan den lätt knäcka kärnor av olika stenfrukter. Pekka, som är duktig på fågelläten, ägnade mycket tid åt att lära ut olika sångläten. Bl.a. fick vi lära oss skillnaden mellan bofinkens och lövsångarens sångläte. Bofinkens sång är en accelererande drill med en slutknorr emedan lövsångarens sång är något vemodigare och utan slutknorr och kan tydas som "snälla snälla snälla mamma kan jag få gå på bio ikväll kl tio".

Efter 2,5 timmes guidning avslutades vandringen och de 15 deltagarna kunde konstatera att de sett och/eller hört 26 olika fågelarter.

Håkan Nihlman