Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo stadsvandrade på Skogskyrkogården

SPF Håbo stadsvandrade på Skogskyrkogården

Vandringen genomfördes den 10 juni 2011 och bland 27 deltagare kände man igen många från besöket i Ängsö Nationalpark dagen innan! Snacka om reslust!
Dagen började åter med pendel till Stockholm och fortsättning per tunnelbana till Skogskyrko-gården.

Helt enligt stadsvandringstraditionerna uppsöktes genast ett café (denna gång Brödboden) för en morgonfika innan den egentliga vandringen skulle börja.
Våra guider denna dag var Eva och Sylvia. De hade ”rekat” och läst på så att de kunde berätta allt och lite till om Skogskyrkogården.

Vi fick veta att kyrkogården kom till på grund av en explosionsartad befolkningsökning i Stockholm under senare delen av 1800-talet. Då insåg man behovet av en ny begravningsplats med krematorium och 1914 utlystes en internationell arkitekttävling (Sveriges första med inter-nationellt deltagande). Bland 53 förslag gick första pris till två svenska arkitek-ter; Gunnar Asplund (utbildad vid KTH) och Sigurd Lewerentz (utbildad vid Chalmers). De vann med sitt gemensamma förslag ”Tallum”, en latinisering av ordet tall.
Skogskyrkogården invigdes 19 september 1920 av kyrkoherde Axel Landquist. Den omfattar cirka 102 hektar och rymmer cirka 100 000 gravplatser. Den har en krematorieanläggning, fem begravningskapell och en ceremoniplats utomhus. En genomgående målsättning har varit att inga ”kändisar” skulle få sin viloplats på Skogskyrkogården. Detta skulle vara ”vanliga medborgares sista vilorum”. Ett undantag gjordes dock år 1999, då man beslöt att Greta Garbo skulle få sin sista viloplats på Skogskyrkogården, efter nio år på en begravningsbyrå i New York. Anledningen till undantaget antas vara att Gretas familjegrav finns på annan plats i kyrkogården.

På kvällen samma dag som vi besökte Skogskyrkogården visade SVT ett program som beskrev de båda arkitekternas arbete för att förverkliga Skogskyrkogården. Där fick vi veta att Sigurd så småningom tog avstånd från Gunnar fram till den senares död 1940, blott 55 år gammal. Anledningen till schismen var en av stadens styrande som kopplade bort Sigurd från sitt uppdrag. Senare (efter Gunnars död)
blev han dock återupprättad och fick nya uppdrag i förverkligandet av Skogs-kyrkogården.

I december 1994 upptogs Skogskyrkogården på Unescos Världsarvslista.

Bo Hansson