Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo besökte Ängsö Nationalpark

SPF Håbo besökte Ängsö Nationalpark

image

I östra Svealand inföll den 9 juni med strålande vackert väder. Huruvida föreningens resekommitté hade del i detta är oklart, men säkert är att de hade planerat en resa till Ängsö Nationalpark i norra delen av Stockholms skärgård.

Sålunda for 40 seniorer från Bålsta i arla morgonstund till Stockholm för att embarkera passagerar-motorfartyget Sjöbris vid Strömkajen. Det blev en behaglig resa genom ett försommar-fint skärgårdslandskap upp mot Furusund.

Sverige har 29 nationalparker som förvaltas av Naturvårdsverket. En av de minsta, men äldsta, är Ängsö på 195 ha. Ön inrättades som nationalpark redan år 1909 och här bevarar man odlingslandskapet från 1800.talet. Förutom parkens betydelse som kulturarv och minne från äldre tiders brukningsformer är det ett stycke vacker skärgårdsmiljö med all den blomprakt som Roslagen är känd för. Man har 10000-12000 besökare om året.
Det hann bli sen förmiddag när SPF-arna landsteg på ön. Där mötte dagens guide, Jakob, som även är en av två tillsynsmän i området.

Jakob kunde initierat berätta om det viktiga underhållet av öns ängar samt informera om växt och djurliv under en promenad upp mot Svartviken i norr.
Guidningen avslutades vid öns ”myggfarm” i Österskogen och Jakob tackades med en applåd.
Därmed kändes det lämpligt att förtära medhavd lunch, och sedan återvända till ångbåtsbryggan för att vänta på Sjöbris som snart anlände.

Efter ankomsten till Strömkajen kunde sällskapet frottera sig med den arbetande delen av befolkningen på tunnelbana och pendeltåg på väg hemåt.
De resor som arrangeras av SPF Håbo är alltid intressanta, men de ger även ett fint tillfälle att bekanta sig med andra medlemmar, och tillfälle till trivsam sam-varo. Resekommittén skall ha ett stort tack för denna utfärd.

Text:Sverker Jonasson

Se fler bilder från resan