Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Håbo Naturskyddsförening har hållit sin första årsstämma

Håbo Naturskyddsförening har hållit sin första årsstämma

image

Håbo Naturskyddsförening bildades den 30 november 2009 men först den 5 februari 2010 godkändes Håbo Naturskyddsförening som en krets av Naturskyddsföreningens riksstyrelse.

Måndagen den 7 mars 2011 var det så dags för Håbo Naturskyddsförenings att hålla sin första årsstämma i Lars-Hårdsalen i Fridegårdsgymnasiet, Bålsta. Som dragplåster hade naturfotografen Mats Wilhelm från Storvreta inbjudits för att hålla ett bildföredrag om naturfotografering och naturbilder.

Som naturfotograf måste man vara tålmodig, berättade Mats, och ha en hel del tur. Vid växt- och landskapsfotografering kan det räcka med en ganska enkel utrustning. Den svåra konsten är att hitta det rätta ljuset. Det får man oftast på morgonen eller kvällen, då solen står lågt. Fotografering av rörliga objekt såsom fåglar och däggdjur kan vara en rejäl utmaning. Mats Wilhelm har tagit fram en metod kallad ”entimmesmetoden” och som innebär att fotografen går en kvart i vald riktning och kvarblir sedan på den utvalda platsen i 45 minuter. Har det inte hänt något av intresse under de 45 minutrarna så rekommenderar han fotografen att byta gömställe. Det är också viktigt kolla upp vindriktningen eftersom många större däggdjur har ett extremt gott luktsinne. Under de senaste åren har Mats Wilhelm lagt ned mycket tid på att fotografera Upplands däggdjur, en mycket svår uppgift och som ännu ej helt avklarats. Häromdagen fick han en skymt av vårt kanske sällsyntaste däggdjur, en lohona med ungar, när han kom körande med sin bil nedbländad till parkeringsljus på en skogsbilväg. Mötet varade emellertid bara några sekunder, så något foto på familjen hann han inte ta.

Efter genomförd fikapaus skedde årsmötesförhandlingarna. Sittande styrelse, Håkan Nihlman, Anett Persson, Ingrid Ljungkvist, Conny Geijer och Thommy Åkerberg återvaldes. Så var också fallet med revisorn Carin Brydling och revisorsuppleanten Joachim Tiefensee.

Håkan Nihlman