Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo´s konstresa

SPF Håbo´s konstresa

image

Under denna, lite konstiga, midvinter är det bra med en extra ljusglimt. Därför for SPF Håbo´s lilla konstgrupp till Valdemarsudde på Djurgården för att lyftas av kultur. Resan till museet blev något äventyrlig.

Först havererade pendeltåget i Bro, och senare klickade reseledningen i Stockholm med följd att deltagarna hamnade på fel buss. Obstruktionerna kunde dock överkommas och tidsförlusten ansågs oväsentlig.
Den stiliga villan på Valdemarsudde var ursprungligen bostad för prins Eugen (1865-1947) som för övrigt var bror till kung Gustav V. Idag är villan ett populärt konstmuseum.

På programmet stod Carl Fredrik Hill (1849-1911) och Erik Olsson (1901-1986). Två konstnärer med vitt skilda manér. C.F. Hill etablerade sig tidigt, hemma i Lund, som konstnär med landskapsmålningar som specialitet. Efter en kortare tid på Akademin i Stockholm flyttade han till Paris. Där fortsatte han sitt arbete och producerade mängder av intressanta och vackra bilder tills han år 1878 drabbades av psykisk sjukdom. Efter några år på sjukhus vårdades han i sitt föräldrahem fram till döden. Under denna långa tid tecknade han febrilt på allt papper han kom åt, bland annat på baksidan av faderns (matematikprofessor) avhandlingar. Konstgruppen fick tillfälle att lyssna till ett personligt och intressant föredrag om konstnären av högskolelektor Göran Ståhle.

Utställningen med verk av Erik Olsson hade titeln: ”En sökares drömmar och visioner”. Han var medlem i den berömda Halmstadgruppen tillsammans med sin bror Axel. Erik bodde länge i Paris och blev ett stort namn inom kubismen. Så småningom blev hans verk mer och mer surrealistiska och fantasieggande. Här visades en stor mängd målningar från flera decennier av Olssons arbetsliv.

I utflykten ingick även en god lunch i museets restaurang, och deltagarna synes vara nöjda med resan.

Sverker Jonasson
SPF Håbo

 

Besök även: http://www.waldemarsudde.se/