Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Hotad fisk på flera restauranger i Håbo

Hotad fisk på flera restauranger i Håbo

image

Naturskyddsföreningen i Håbo har sedan miljöveckan i höstas besökt 15 restauranger i Håbo kommun som serverar fisk. Av dessa 15 var det bara två som inte serverade hotade fisksorter och det var Aronsborg och Dinners.

Restaurangerna har fått fylla i en enkät där vi frågat om 14 olika utrotningshotade fiskar serverades. Svaren gav ett resultat om att en eller två hotade arter kunde serveras.
Nu uppmanar man restaurangerna att i första hand sluta med de tre värsta sorterna: tonfisk, ål och jätteräkor.
-Vi har fiskat så hårt att forskarna tror att matfisken i haven i värsta fall är helt borta redan om 40 år. Därför är det så viktigt att konsumenter, restauranger och butiker gör medvetna val säger Ingrid Ljungkvist på Naturskyddsföreningen i Håbo.

På restaurang Mae Thai, Lucky House, Winner Garden och Ocean Sushi serverades jätteräkor.
Jätteräkorna odlas ofta i dammar. Dammarna förstör naturen, lokalbefolkningen far illa och förlorar sin försörjning, när bland annat fisken försvinner.
Tacka nej till jätteräkor när du är på restaurang och välj bort räkorna i butiken. Det blir en signal att vi kunder inte vill ha oschysst odlade skaldjur.

Tonfisk som bör undvikas är blåfenad och gulfenad som kan finnas på både sushi och vanliga restauranger.  Det var inte alla besökta restauranger som kunde säga vilken tonfisk man har. Naturskyddsföreningens råd är att alltid välja bort tonfisken på restaurangen och i butiken.

Ål är en annan art som är akut hotad.

Naturskyddsföreningen tycker att restaurangerna bör ha koll på fisken och inte servera fisk och skaldjur som är riktigt illa ute eller där odlingarna är dåliga för miljön.
När man själv köper fisk och skaldjur i affären ska man välja de som är miljömärkta med KRAV och MSC i första hand. Då får man uthållig fisk som inte riskerar att at slut.
Naturskyddsföreningen.se/fisk finns en lista med bra och mindre bra fiskar.

Lördagen den 31 mars skall Naturskyddsföreningen i samarbete med ICA Kvantum ha fiskinformation.

Fakta.

Över 75% av världens fiskbestånd är överfiskade. Redan 2048 tror forskarna att matfisken i haven i värsta fall slut om vi inte gör något. När man som konsument väljer bort hotad fisk och väljer den miljömärkta ger det en signal till butiker, restauranger och producenter. Det är också ett stöd till politikerna i EU att våga fatta tuffa beslut kring fisket. Tropiska räkor kallas förutom jätteräkor också tigerräkor, kungsräkor,  scampi och gambas. Tropiska jätteräkorna  odlas i dammar och för att anlägga dem skövlas ofta viktig mangroveskog. Mangroven är barnkammare för den kustnära fisken, utan dem blir det mindre fisk och människor får svårt att försörja sig på fiske. Mängder av kemikalier används i dammarna, som efter några år har blivit så kontaminerande att odlingen flyttas vidare. När vattnet släpps ut blir miljön havererad.

Källa: Naturskyddsföreningen i Håbo