Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Vuxenmobbing i föreningslivet

Vuxenmobbing i föreningslivet

image

– Utfryst, mobbad, förnedrad och utröstad, nu får det vara nog! Jag frågade efter en ekonomisk rapport och annan information som saknades på årsmötet. Det slutade med att kassören och revisorn frånsade sig sina uppgifter i föreningen, det säger den nye sekreteraren i en av Skoklosters största ideella föreningar.

Sekreteraren fortsätter att berättar om hur kassören senare vid ett medlemsmöte fick tjugo medlemmar med sig och försökte rösta bort honom ur styrelsen.

Ny styrelse resulterade i förändringar
År 2010 fick föreningen ny ordförande och delvis ny styrelse. Det resulterade i en del förändringar. Det torp som föreningen äger och som tidigare mest använts av medlemmar vid möten och andra sammankomster öppnades för allmänheten mer än tidigare. Det arrangerades soldatvecka och öppet hus i helgerna under sommarmånaderna vilket resulterade i att fler fick möjlighet att se vad som fanns i soldattorpet med tillhörande uthus. Soldattorpet blev mer känt än tidigare. Öppenheten fortsatte och när den nya sekreteraren kom in i styrelsen tog utvecklingen ännu ett steg framåt. Det gjordes nya foldrar, marknadsföringen blev bättre och vid hemvändardagen i juni i år var besökarna fler än tidigare.

Frågorna som förändrade allt
Några medlemmar kunde inte acceptera förändringen. När sekreteraren ifrågasatte varför vissa uppgifter saknades på årsmötet växte irritationen. När han efterlyste kontoutdrag från föreningens post- och bankkonton och ville få insyn i föreningens ekonomi så var det några som blev väldigt upprörda. Kassören och revisorn frånsade sig sina uppgifter med omedelbar verkan. Ett par veckor efter det gjorde en annan styrelseledamot samma sak. Efter det fick den då före detta kassören tjugo medlemmar att stå på sin sida och krävde att styrelsen skulle kalla till ett medlemsmöte.

Verbal avrättning
Den 17 maj hölls mötet utanför Soldattorpet dit den före detta kassören med sina gelikar plus några till kom. De ville få en förklaring på varför flera hade frånsagt sig sina uppdrag i föreningen. Sekreteraren förklarade att han helt enkelt bett om att få insyn i föreningens ekonomi. Därefter fick han ta emot kritik, verbal misshandel och ren mobbing för sitt ifrågasättande. Han lämnade mötet, mobbad av de som tagit ställning mot honom för hans ifrågasättande om föreningens ekonomi.

Tommy Hildorsson