Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Första åren med SPF Håbo

Första åren med SPF Håbo

image

Karin Seger berättar om SPF Håbos tillkomst och verksamhet under de första åren.

SPF Håbo bildades 1985 efter påtryckningar från distriktet i Uppsala. De hade tagit kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan, som då hade egen expedition i Bålsta, och dess styrelse åtog sig då att undersöka om intresse fanns att starta en SFRF-förening. Personliga brev skickades ut till presumtiva medlemmar med inbjudan till ett möte i Medborgarhuset. Som dragplåster hade man engagerat sångerskan Margareta Kjellberg. Hon var på strålande humör, sjöng visor och berättade Västgötahistorier. Mötet var talrikt besökt, och av de närvarande var det ett 70-tal personer, som anmälde intresse för medlemskap i SFRF. En interimsstyrelse valdes med Harry Pihl som sammankallande.

Så var SFRF i Håbo bildad. Namnet ändrades senare till SPF.
Föreningen hade ett stort stöd av Studieförbundet Vuxenskolan i början, bl.a. med administrationen. Medlemsantalet ökade sedan så sakteliga, och det var en stor glädje när den 100-de medlemmen kunde inskrivas.
Vad skulle då föreningen syssla med? Jo, regelbundna medlemsmöten, som vanligtvis hölls i Medborgarhusets Rotunda.

Kaffeservering med hembakat bröd var obligatoriskt. I köket fanns en apparat för kaffekokning, som endast ett fåtal personer kunde hantera. Någon form av underhållning från såväl egna som inhyrda förmågor förekom. En sångkör hade bildats, som förhöjde stämningen och ibland framförde egna sketcher. Medlemmarnas kvart, där ordet var fritt infördes och kunde ibland bli en halvtimme
Håbo kommun hade upplåtit 2 rum o kök av stinsens bostad i gamla stationshuset för SPF:s disposition.

Sedan dessa lokaler iordningsställts och möblerats av frivilliga krafter användes de flitigt av mindre grupper, t.ex. styrelsesammanträden och studiecirklar. Tillsammans med PRO fick före-ningen även tillgång till ”Pensio-närsträffen”. Här var plats för fler personer än i Stationshuset, och lokalen var öppen alla vardagar med tillgång till kaffe och en stunds samvaro.
Medlemsforum är ett känt begrepp. Den startades blygsamt av några medlemmar som led av skrivklåda. Tidningen delades ut tillsammans med kallelsen till månadsmötena. Bowlande medlemmar hade ansvar för utdelningen. Publikationen trycktes på kommunens kopiator, och innehöll små berättelser och en del information. Ordförandes spalt har varit med från början och lever fortfarande.

Att resa, var och är fortfarande en populär avkoppling. Tidigt, nästan från början, kom reseverksamheten igång och den blev så omfattande och intressant att den är värd ett eget kapitel som jag hoppas kunna leverera snart.
Man blir aldrig för gammal för att lära, heter det. Genom studieför-bundet Vuxenskolan kom studiecirklar igång ganska snart. Förutom ”Läs och res” ville en del läsa engelska men också en del andra ämnen.
Det bör även påpekas att allt arbete inom föreningen såväl administrativt som praktiskt har varit, och är fortfarande ideellt.

Det är med en viss förundran jag nu ser på SPF Håbos fantastiska medlemsutveckling, men gläder mig åt att jag varit en del av den-na.

Karin Seger
SPF Håbo