Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Sista fullmäktigesändningen i Håbo Närradio

Sista fullmäktigesändningen i Håbo Närradio

image

Håbo kommun står inför stora förändringar då det gäller dokumentation av fullmäktigemötena. De kommer från och med februari 2013 inte att direktsända fullmäktige i Lokal-TV eller Närradio utan endast via webben.

Det meddelar kommunens kommunikationsstrateg Pia Jexell till Håbo Närradio. Årets sista fullmäktigemötet den 17 december blir därmed det sista som sänds i närradion.

– För Håbo Närradios del blir det en stor förlust eftersom fullmäktigemötena har varit en form av livlina för närradioverksamheten säger ordförande Marcus Edlundh. Han säger att Håbo Närradio nu får förlita sig på föreningarna i kommunen, att de upptäcker fördelarna med att ha egna radioprogram där de kan marknadsföra sin verksamhet.

En epok går i graven
Håbo Närradioförening bildades 1991. Föreningen är en ideell paraplyorganisation med syfte att knyta andra föreningar till sig, föreningar som är intresserade av att sända föreningsradio. De första åren blomstrade verksamheten men på senare tid har bara några få föreningar, kyrkan och kommunens fullmäktigesammanträden sänts. Idag då den digitala tekniken tagit ett fast grepp om utvecklingen har webbsändningar av olika slag trängt undan de analoga radio- och TV-sändningarna. Det har även Håbo kommun tagit fasta på nu när de avslutar det samarbetet med Håbo Närradio efter många år.
– Men trots beskedet att kommunen upphör med direktsända fullmäktigemöten så ser vi ljust på framtiden i Närradioföreningen säger Marcus. Den relativt nystartade föreningen Närradions vänner växer och där hoppas vi på att finna en del av det stöd som krävs för en fortsatt verksamhet.

Egen radiostation är guld värt
Att ha en egen radiostation i kommunen är en lyx. Det har bland annat Svenska kyrkan anammat. De har sänt gudstjänst i närradion tidigare och kommer troligtvis att fortsätta 2013. Det är ett utomordentligt bra sätt att bland annat nå ut till de olika äldreboendena i kommunen. Även fritidsgårdsverksamheten har använt sig av närradion i sin verksamhet. Så även om det inte finns någon mediautbildning i Fridegårdsgymnasiet så finns utrustningen. Och så länge Håbo Närradio fortsätter sin verksamhet så har skolan möjlighet att nå ut till alla i kommunen och lite till - så långt radiovågorna når - samtidigt.

Vänföreningen en resurs att räkna med
– För de som blir medlemmar i Närradions vänner väntar inte bara möjligheten att lära sig att sända radio. Medlemmarna får möjlighet att göra egna radioprogram redan efter att de betalt in första medlemsavgiften. Och som om det inte skulle vara nog så lottas det ut vinster på medlemsnumren två gånger per år. Så även om kommunen slutar med direktsända fullmäktigemöten så fortsätter vi vår verksamhet med flaggan i topp, avslutar Marcus och hänvisar till Håbo Närradios egen hemsida www.habonarradio.se för mer information om bland annat medlemskap i Närradions vänner.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.com