Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Tänk globalt. Handla lokalt.

Tänk globalt. Handla lokalt.

image

Enligt Jordbruksverkets statistik så äter vi svenskar 85 kg kött per person och år (slaktvikt). Detta är inte hållbart ur klimatsynpunkt i ett längre perspektiv, men å andra sidan behövs djur för att hålla vårt landskap öppet och som producenter av gödsel till jordbruket.

Om 20 år beräknas fosfortoppen inträffa och därefter kan vi nog säga adjö till konstgödselepoken inom jordbruket. Svin och kyckling kan vi vara utan men däremot kommer nötkreatur och får även behövas i framtiden. Att köpa nötkött från andra sidan jorden är helt förkastligt. Köp närproducerat istället.

Köttbönderna Agneta och Sune Erlandsson som driver Fröslunda Ekogård utanför Enköping är ett sådant exempel. Gården är KRAV-certifierad. Korna går utomhus under sommarhalvåret och äter bara kraftfoder under vintern. De växer inte lika fort som kor som får kraftfoder, men köttet blir godare och djuren mår bättre än de som får leva inomhus året runt. Djuren slaktas och styckas lokalt och lagras i egna kyl- och frysrum i väntan på leverans till kunder. Torsdagar och fredagar säljer de av sina produkter i Bålsta centrum och lördagar i Enköping. Två unga kilar i 20-årsåldern, Mathias Ekfalk och Philip Åstrand från Billbo (Sigtuna kommun) driver företaget ”Viltbilen”. De köper in styckat och fryst viltkött från rådjur, älg, fasan, vildsvin, vildand och dovhjort. Köttet flås, styckas och veterinärbesiktas i sörmländska Östermalma och levereras sedan direkt hem till såväl privata kunder som restauranger och butiker. Mer ekologiskt och närproducerat än så kan det knappast bli.

Nätverket Omställning Håbo                                                             

Läs mera här:
http://www2.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/uppsala/haabo/omstallning-habo/