Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Skippa jätteräkan på ditt matbord!

Skippa jätteräkan på ditt matbord!

image

Inför antiscampidagen den 22 mars så går Naturskyddsföreningen ut och propagerar för att vi ska hoppa över all scampi. Alla större mataffärskedjor, utom Ica, har antagit budskapet och saluför inte längre jätteräkor. När ska Ica bestämma sig…

Är du rädd om miljön? Vill du hjälpa fattiga människor på andra sidan jordklotet? Undvik jätteräkan!

Du kanske tycker om att äta sushi, tapas eller thaimat? Då kan du mycket väl ha fått i dig en av världens största miljöbovar - jätteräkan. Tropisk odlad jätteräka kallas också för tigerräka, scampi, kungsräkor, jätteräkor eller gambas. De odlas i stora bassänger som grävs i den viktiga mangroveskogen. När skogen förstörs så försvinner skyddet mellan land och hav, till exempel när en tsunami drar fram.  Miljontals fattiga människor är dessutom beroende av mangroven för att få mat på borden. Stora ytor av mangroveskogen har försvunnit och folk har blivit hemlösa och har inget att leva av. Det är mäktiga firmor som bara tar invånarnas mark.

Räkorna hålls tätt i odlingarna, där sjukdomar frodas. Antibiotika och giftiga kemikalier används rutinmässigt på grund av sjukdomarna. När vattnet sedan släpps ut förstörs miljön runtomkring. Efter bara några år är dammen uttjänt. Då flyttar räkodlingarna vidare och ny skog avverkas. Och människor!

Vill du göra en enda sak för miljön – skippa jätteräkan på ditt matbord!

Ingrid Ljungkvist
Håbo Naturskyddsförening