Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | SPF Håbo på promenad vid Hjälstaviken

SPF Håbo på promenad vid Hjälstaviken

image

Vädret dagarna innan vår promenad vid Hjälstaviken var inte alltför trevligt. Regnet bara öste ned och tämligen hård vind. Vi vaknade till +2 grader men utan alltför hård vind och solen försökte komma fram. Tror att det väder som varit gjorde att en del inte vågade sig ut, tyvärr. Fyra tappra SPF:are träffades vid Smultronstället för att ta sig ut till Parnassen där två vänmedlemmar från Enköping väntade.

Från Parnassen gick vi mot fågeltornet på spänger och genom kohagar och vi förundrades över att (de så kallade dumma) korna förstår sig på pumpen med vatten åt dem. Trots allt tidigare regn var det tämligen torrt hela vägen.

Övervåningen på fågeltornet var nästan fullt med ”herrar” som hade de riktigt stora tubkikarna. De delade snabbt med sig av de rariteter de skådat under förmiddagen. Någon hade sett EN fjällgås och någon annan EN rödhalsadgås. Några hade sett EN stripgås. Vi såg mest vitkindade gäss, sädgäss och grågäss. Totalt var det mellan 30 och 35 tusen gäss vid Hjälstaviken denna förmiddag enligt proffsen.

Plötsligt lyfter kanske 5 000 vitkindade gäss, en havsörn hade skrämt dem men inte någon grågås som också fanns alldeles bredvid. Vilken syn det var!
Vinden kändes på övervåningen av fågeltornet och när kylan hade krupit igenom kläderna fortsatte vi vår vandring mot Hårby och det hägrande kaffet.

Utefter stigen från Hårby till fågeltornet finns en barnstig med många trevliga frågor och upplysningar. Vi förundrades över det vingspann som en kungsörn har. Två och en halv meter!
Väl framme vid Hårby med dess fina vindskydd intogs det medhavda kaffet med smörgås under trevlig samvaro. Folk kom och gick med allehanda kikare under tiden vi satt där.

Med vinden i ryggen och solen i ansiktet återvände vi till Parnassen och konstaterade att vi hade avverkat i stort 8 km.
Nästa vandring går av stapeln den 7 oktober och vi träffas som vanligt klockan 09.30 vid Smultronställets närköp.

Kent Magnusson
SPF HÅbo

PS
Parnass betyder ungefär ”skaldernas hemvist” eller ”sånggudinnornas hemvist”.