Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Lokal Bålsta-vandring i för många okänd omgivning

Lokal Bålsta-vandring i för många okänd omgivning

image

(SPF Håbo) Den 4 november 2014 träffades 12 stycken vandringssugna SPFare vid Smultronställets närköp för att vandra på kanske några nya ställen i Bålsta.

Vi klarade oss ända till Wasa II innan regnkläderna var behövliga för den fortsatta vandringen mot Kalmarsand. Inte alla kände till möjligheten att ta sig under järnvägen nära Kalmarsandsvägen men nu vet de det.

På andra sidan järnvägen följde vi den riktigt gamla Stockholmsvägen från 1700-talet innan vi tog av mot Lillsjön som inte heller alla hade varit riktigt nära tidigare.
Vi följde Lillsjöns strand en bra bit innan vi åter tog den gamla 1700-tals vägen. Utefter vår vandring studerade vi ett antal fornminnen men kanske främst de hålvägar som än idag syns tydligt i naturen.

På Länsstyrelsens hemsida kan man bland annat läsa följande om dessa hålvägar:
Hålvägssystem, 200x50-90 meter (NNÖ-SSV). Bestående av upptill 18-20 parallella hålvägar (NV-SÖ), som är från 10 till 100 m långa, 1-8 m breda och mellan 0,3 m till 5 m djupa. Bottenprofilerna varierar mellan skarp V-form och U-form. Nära hälften av de överst i öst belägna hålvägarna löper i mellersta delen av slänten samman till allt bredare och djupare hålvägar. De största är 6-8 m bred och 3-5 m djup. Några av dem
kan ursprungligen vara naturliga skvalrännor, vilka förstorats ytterligare genom en kombination av körning/ridning och naturlig erosion i branten.

Vår vandring fortsatte mot rondellen vid ST1 och många påmindes om den potatis- och jordgubbsodling som fanns där en gång i tiden. Vi kom också ihåg den tävling Lions hade i många år – att gissa när den av Lions utlagda stenen på Lillsjöns is skulle försvinna.

Efter att ha passerat Chemetalls nedlagda anläggning tog vi Väppebyvägen mot gamla Bålsta. Vårt nästa mål var gott kaffe med dopp på Solslätten. Det är nog inte var dag det droppar in 12 hungriga pensionärer som också vill ha sin SPF-rabatt.

Efter trevlig samvaro på Solslätten återstod nu bara 2 till 3 km tillbaka till utgångspunkten. Totalt hade vi avverkat ungefär 10 km innan vi kunde ta oss hem igen.
Till våren har vi fått många önskemål om vandringar i vår närhet och främst står nog en repris av en vandring längs Enköpingsvägen – Stockholmsvägen för att åter ta del av de fina skyltarna om gamla Bålsta. Håll utskick på hemsidan och i Medlemsforum efter en inbjudan i mars-april 2015 om våra nya promenader.

Kent Magnusson
SPF Håbo