Hem | Övriga Nyheter | Föreningsnytt | Våren på Biskops Arnö

Våren på Biskops Arnö

image

En härlig vårdagsmorgon men kanske bara 4-5 grader varmt, träffades 23 SPFare på Biskops Arnö för att leta efter vårtecken.

Vi fick först lära oss det mesta om Arnö med sina biskopssäten och de byggnader som har funnit här sedan 1200-talet fram till dagens användning av ön. Det är förbluffande vad som hänt här under alla dessa år.
Under besöket i den gotiska salen berättade Hans Finnman hur fantastiskt det kan vara i denna lokal och nämnde speciellt när han och Anette gifte bort sin dotter här.

Därefter började vi vår cirka 5 km långa promenad runt ön för att söka och artbestämma vårens blommor. I början av vår vandring berättade Joachim Tiefensee allt om de alléer vi passerade och naturligtvis också om den pampiga Biskopseken.
Vi fick också veta att blåsippan som uti backarna står, finns i tre olika kulörer. Vi hade lyckan att se alla tre. Mängden blåsippor vi såg överväldigade nog oss alla. Andra vårblommor vi stötte på var vårlök, vitsippor och EN gullviva. Dessutom råkade vi på en ensam nyckpiga på den stig som leder ned till badplatsen på Biskops Arnö.

Alla stopp och diskussioner om vad vi såg utefter de fina vägarna gjorde att vårt elvakaffe inte intogs förrän klockan näsan blivit tolv. Vi hittade en underbar backe i lä med en temperatur (i skuggan) på alla gånger 15-18 grader. Du kan tro att det smakade gott.
Under vandringen studerades också en hel del av von Essens så kallade fornminnen, bland annat i form av skeppssättningar.
På vägen tillbaka mot bilarna passerade vi några fina strandängar och fick också se en större ansamling av pestskåpor som tydligen var obekanta för många.
Efter en underbar vårdag var vi tillbaka vid bilarna och alla verkade nöjda med dagens fina utflykt. Det var inte den längsta i kilometer räknat med kanske en av de längsta i
tid räknat. Medelhastigheten var knappt 2 km/h exklusive kaffepausen.

Kent Magnusson
SPF Senorerna Håbo

Fler bilder finns på:

http://www.spf.se/spf/uploads/L4553/2015/Reportage/SPF%20-%20Reportage%20från%20promenader%20runt%20Biskops%20Arnö%207%20april%202015.pdf