Hem | Övriga Nyheter | Hälsa | Grisöra belöning för blodgivare

Grisöra belöning för blodgivare

image

Dagen innan Tyson skall lämna blod är han förväntansfull och tar det ganska lugnt. Han känner på sig att något är på gång för han skall tvättas och göras fin. Tyson blir sju år i maj men har hunnit med att tappa blod 16 gånger. Första gången var han bara ett år men det är vanligt att man blir blodgivare redan vid så unga år när man är hund.

Fyra gånger om året åker Björn Öhlén med Tyson, som är en Flat-Coated Retriver, från Skokloster till Strömsholm i Västmanland för att hunden skall tappa blod. Han har en blodgrupp som är användbar till många hundar, ett så kallat minusblod som även går att använda på hundar med plusblod.

Viktigt att djur är blodgivare
– Det är lika viktigt att djur är blodgivare som att människor är det, berättar Björn och talar om att hans hund tycker att det är helt okay att bli av med lite blod. Det märks på honom både före och efter att han gillar vad han utsätts för. Först och främst är det själva belöningen, ett grisöra, men också att han får ny energi dagen efter. Då uppför han sig som att han är tre till fyra år yngre. Han får en sprudlande energi och behöver aktiveras ordentligt.

Först läkarundersöks han
När Björn och Tyson kommer till veterinären så undersöks hunden ordentligt. Han tvättas och rakas på frambenet och det tas ett blodprov. Medan det analyseras gör veterinären en allmän läkarundersökning av hunden. När han är klar med den och blodprovet visar att allt är okay så är det dags för operationsbordet. Där får han ligga på sidan medan han rakas på halsen och veterinären sticker in nålen i blodådern för att tappa blod. Det tar cirka 20 minuter innan blodet har runnit färdigt och ett tryckförband läggs på där nålen suttit. Det är mycket viktigt att hunden är snäll och foglig så att den samarbetar med veterinären. Den skall kunna ligga still på sidan medan blodet tappas även om husse eller matte lämnar rummet en stund.

Mallig för vad han varit med om
När allt är klart får Tyson sin belöning och inte märks det att han blivit av med lite blod. Han traskar malligt iväg till bilen med grisörat i munnen. Där får han ligga i lugn och ro och smaska på det som han gillar så mycket – grisörat. Den här proceduren är något han verkligen tycker om, säger husse om sin allra bästa kompis – Tyson.

Tommy Hildorsson