Hem | Övriga Nyheter | Hälsa | Normal Tid All Tid

Normal Tid All Tid

image

Övergången till sommartid är ohälsosam och kan ibland till och med orsaka dödsfall. Det visar en sammanställning av forskningsresultat.

Den brittiska tidningen The Independent har tagit fram flera forskningsrapporter som pekar mot att sommartid orsakar mer problem än nytta. Bland annat har svenska och amerikanska forskare tidigare kunnat konstatera att brist på sömn höjer risken för bilolyckor. Den risken ökar med elva procent efter övergången till sommartid.

Samtidigt visar en studie 2008 i New England Journal of Medicine att risken att drabbas av hjärtinfarkt ökar med fyra procent tre arbetsdagar efter övergången.

Men vissa andra länder har tagit det hela ett steg längre. I Kazakstan slutade man med klockvridandet 2005, med hänvisning till "den negativa effekten på barns och äldres hälsa". Myndigheterna konstaterade att 51,6% av landets medborgare "reagerade dåligt" på sommartidsövergången. De hänvisade till en "uppgång av sjukdomar, trafikolyckor och arbetsrelaterade olyckor" som grund till beslutet. .
Hämtat ur tidningen Hälsoliv.

Med vänlig hälsning Tommy