Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar

Avgifter för papperskopior av allmänna handlingar

Allmänheten har rätt att utan avgift ta del av allmänna handlingar hos en kommun eller en myndighet. Om en person däremot önskar en kopia på allmän handling har en kommun rätt att ta ut en avgift.  Avgifterna ska vara fastställda av kommunfullmäktige, till exempel genom en kopieringstaxa. Avgift för en beställning av tio stycken A4 är 50 kronor. För varje därtill kommande A4 är kostnaden 2 kronor.

När avgifter får tas ut
Håbo kommun har rätt att, om inte kommunfullmäktige i särskilda fall eller för särskilda verksamhetsområden bestämt annat, kräva avgifter för: 

    - Kopia eller avskrift av en allmän handling
    - Utskrift av upptagning för automatisk databehandling
    - Kopia av video- eller ljudbandsupptagning

Här kan du läsa mer om de beslutade avgifterna och bestämmelserna.

När avgift inte ska tas ut
Avgift ska inte tas när andra kommuner, landsting, statliga myndigheter, representanter för radio/TV/press, kommunala bolag och förbund, nämnder, förvaltningar och förtroendevalda inom Håbo Kommun begär ut handlingar. Avgift ska inte tas ut för expediering av beslut till berörda. Avgift ska inte tas ut för kopiering av samhällsinformation eller för kopiering av kommunens blanketter, kvittenser och handlingar som kommunen begärt in.

Hur betalningen går till
Kommunen ser gärna att du betalar genom faktura eller postförskott. Det går även bra att betala kontant i de fall personuppgifter inte vill lämnas. För kontant betalning betalar du till Café Håbo i kommunhuset, Caféets öppettider är: måndag-torsdag klockan 08:00-15:00, fredagar klockan 08:00-14:00.

Här kan du läsa kommunfullmäktiges beslut.
Här kan du läsa mer om de beslutade avgifterna och bestämmelserna.


Källa: Håbo kommun