Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Håbo kommun vill höja medborgarnas nyfikenhet på IT

Håbo kommun vill höja medborgarnas nyfikenhet på IT

image

Drop-in för nybörjare, e-tjänster och tidskrifter på nätet på olika språk. Plus en och annan personlig berättelse om hur datorskräcken övervanns. Ja, arrangemangen är många och varierande när Håbo bibliotek erbjuder kunskap och möjlighet att själv prova på IT under eMedborgarveckan på Håbo bibliotek 5-10 oktober.

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka som syftar till att öka den digitala delaktigheten. Veckan består av olika insatser och aktiviteter. I Håbo kommun är det biblioteket som står som arrangör under veckan.

– Många som ännu inte kommit igång med att börja använda webben som en möjlighet i sitt vardagsliv bär kanske på en rädsla eller rentav skräck inför tekniken, säger Marie Holmqvist, enhetschef Kultur och bibliotek. Därför känns det säkert befriande att kunna få lyssna till en personlig berättelse om hur datorrädslan kan övervinnas så att tekniken blir ett hjälpmedel i vardagen. Ut med rädslan, in med nyfikenheten!

Den personliga berättelsen är en del av upptaktsmötet i Café Fridegård tisdagen den 6 oktober. Då bjuds det även på tips på hur datorn kan användas för nytta och nöje, blandat med musikunderhållning.

Men allmänheten får fler chanser att lära sig mer. Under tre dagar finns elever från Fridegårdsgymnasiets teknikprogram på biblioteket för att svara på frågor kring datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det erbjuds drop in-handledning inte mindre än tolv tillfällen på olika tider under fyra dagar, varav Fridegårdsgymnasiets teknikelever står för tre.

Den som besöker biblioteket och dessutom har ett ärende till Kontaktcenter slipper turen till kommunhuset under veckan, åtminstone under eftermiddagen. Kontaktcenter flyttar nämligen ut till Håbo bibliotek under ett par eftermiddagstimmar under veckan och står beredda att svara på frågor kring e-tjänster och service.

– Vi bjuder även in Håbobor med annat modersmål än svenska till eMedborgarveckan genom att visa hur man kan ta del av tidningar och tidskrifter på exempelvis thailändska, arabiska och finska, berättar Marie Holmqvist.

Attila Gal
HåboPortalen