Hem | Övriga Nyheter | Kommuninfo | Håbos äldreboenden satsar på utevistelse med nya parcyklar

Håbos äldreboenden satsar på utevistelse med nya parcyklar

image

Håbo kommun har köpt in två nya cyklar till sina äldreboenden Dalängen, Solängen och Pomona. Syftet är att främja utevistelse och att hitta nya aktiviteter för personer som inte längre har balansen och kraften att cykla själva.

Cyklarna är av modellen parcyklar, också kallade ”sida vid sida” cyklar, där man sitter två personer vid sidan av varandra. Föraren sitter till vänster och sköter bromsar, växling och styrning. På cyklarna finns även elhjälpmotor. 

Tack vare cyklarna kan personal och boende nu komma ut på cykelturer tillsammans. På Dalängen har cykeln redan varit ute på premiärtur och reaktionerna har varit positiva.

– Förutom att de boende får komma ut i den friska luften, hoppas vi kunna återuppliva gamla minnen med hjälp av cykelturer. De säger att det är härligt att känna vinden i håret, säger Agnetha Rabe som är gruppledare på Dalängens äldreboende.   

Parcyklarna kommer att användas av såväl Solängen, Dalängen och Pomona äldreboende i Bålsta.

– Inköpet av parcyklar är ytterligare ett led i vårt arbete med att erbjuda de som bor på våra äldreboenden en meningsfull vardag, säger Thomas Brandell, Socialchef Förvaltningschef i Håbo kommun.

Attila Gal
HåboPortalen