Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Döda Rummet, en serieboks tillblivelse

Döda Rummet, en serieboks tillblivelse

image

Nu visar Åbergs Museum något så ovanligt som en inblick i en serieboks tillblivelse.

Under exakt ett år, från 2011 -05 -14 till 2012-05 -14 kommer en monter och väggen bakom uppdateras med skisser, anteckningar, reportage och annat som dyker upp under arbetet med Döda Rummet.

Produktionen tog sin början en kväll i november 2009 då serieskaparna Per Demervall och Ola Skogäng började diskutera idéer till en ny äventyrsserie. Allt bottnade i deras passion för historia, film och det faktum att Skogäng nyligen hittat något märkligt i Strindbergs ockulta dagbok.
Ganska snabbt tog en berättelse form. En berättelse som ledde de två serieskaparna på en överraskande resa genom Strindbergs liv via en utställning i Frankrike.

Förlaget Ekholm & Tegebjer kommer 2012-05 -14 att släppa boken, men fram till dess kan ni ta del av arbetet här hos oss.

Ola Skogäng, född 1974, från Enköping är en svensk illustratör.
Han är även en serieskapare som tecknar och skriver serien ”Theos ockulta kuriositeter”. Publicerad bl.a. i tidningen Nemi. Ola har jobbat med sin Theo-serie i nästan 8 år och har hittills släppt 3 böcker om Theos äventyr. Han har även tecknat reklamserien ”PROX” för Resplus och den episka tidsreseserien ”Resenärerna” som publicerades i tidningen Smart utgiven av Egmont.

Ola tecknar med ett ”klara linjen-maner” och är influerad av Hergé, Tardi samt en skvätt Mignola. Förutom sina egna serier har hans illustrationer synts på bio (Hälsoresan), TV (Sunes värld) och inom reklam.

Per Demervall, född 1955 är en svensk illustratör och serieskapare.
Han är utbildad Art director vid Berghs Reklamskola 1971-74.
Per debuterade som serieskapare 1979 med serieäventyret Ulltryfflarna i veckotidningen Vi. Per är mest känd för sin seriebearbetning av August Strindbergs Röda Rummet, som utkom i två volymer i slutet av 1980-talet. Han är också känd för att ha initierat och skapat Jönssonligan som serie och multimedia, illustrerat barnboken om Teddybjörnen Fredriksson och barnböckerna om Nicke & Nilla.

Under Melodifestivalen 2010 tecknade han porträtt av artisterna till deras presentationer i programmet.

Källa: Åbergs Museum