Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Nu finns bara minnena av torpet kvar

Nu finns bara minnena av torpet kvar

image

Det idylliska lilla torpet Norrgården i Viksjö, Häggeby i Håbo kommun har fallit offer för lågorna. Husbocken tog Norrgården! Så skulle man kunna uttrycka sig eftersom det var den som fått härja fritt på alla tänkbara platser i huset. Därmed fanns det inget annat att göra än att låta bränna allt.

– Att vakna tidiga sommarmorgnar när solens strålar tittar in genom fönstret och tystnaden bryts av några fåglars sång, är som att vakna till livet för första gången. Att lyssna till flugorna som surrar i hörnan där solen värmt huset. Sätta sig på verandan och inta sin frukost till ackompanjemang av tystnaden tillsammans med fåglars sång när älvorna dansar på ängen och solen har strött sitt skimmer på Mälarens vatten. Se vesslan som kikar fram mellan stenarna i torpargrunden samtidigt som några möss skyndsamt tar sig till komposten för att inte bli frukost för vesslan. Så kunde det vara att vakna upp tidiga morgnar i Norrgården, det kan de som tillbringat en tid av sina liv där intyga.

Minnena lägger sig till ro för att vila
Tidiga morgnar med daggvått gräs och en sol som sakta stiger upp över Mälaren. Sena kvällar då månen strött silver över Mälaren och speglar sig i dess vatten. En ljuvlig plats med utsikt över åkrar och ängarna ner mot vattnet men som även har störts av den livliga trafiken mot Skokloster längre fram på dagen vissa dagar. Dessa två motpoler har, ovetande om varandras kraft, givit de boende minnen långt över vardagslivets nyanserade liv.


I sin fulla prakt

Historien brann upp
– Dessa stunder är oförglömliga och när huset brann kändes det som att hela historien och minnena däri blandades och följde med tårarna som rann nedför kinderna. Husets själ fanns i glödhögen från det som en gång varit ett timmerhus med en själ av fattigdom, glädje, gråt, kärlek, trivsel och harmoni i tak och väggar. Så kändes det för dem som en gång bott där. Svunnen tid har bytts ut mot en annan tid då ny byggnation kommer att uppföras på samma plats och ge historien en ny bild av Norrgården i Häggeby.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.com