Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Ett besök på Sjöö slott mellan sensommar och höst

Ett besök på Sjöö slott mellan sensommar och höst

image

Hösten hade tagit ett litet grepp om naturen och färgat vissa träd i regnbågens färger. Ändå var det en ljummen dag, mer lik sensommar än höst, när Häggeby Kyrkliga Syförening besökte Sjöö slott i Holms socken, Enköpings kommun. Carl Banér tog emot på trappan till slottet, hälsade välkommen och berättade en del om gårdens historia innan gruppen bjöds in i den ljusa entréhallen.

Han berättade om slottet och dess park, att det anses vara ett av de vackraste i landet med sina harmoniska proportioner där det ligger intill Mälaren. I entréhallen började visningen, en resa in i familjen Banérs historia ledd av Carl Banér som visade prov på stor kunskap och stort intresse att föra utvecklingen om Sjöö slott och dess historia vidare som det viktiga kulturarv det är.


Carl Banér visar en tavla som visar hur rummet är tänkt att vara i färdigt skick

En två timmar lång visning Carl berättade om slottets historia, att det uppfördes under 1670-talet av Johan Gabriel Stenbock efter ritningar av arkitekten Nikodemus Tessin den äldre.

Sjöö slott
Sjöö slott

Det tog cirka 10 år att bygga och fram till att Johan Gustav Banér blev ägare av slottet 1813 var det flera kända släkter som ägde slottet. Efter 1813 har det stannat i familjen Banérs ägo. Den första moderniseringen skedde omkring 1924-25 men det dröjde ända till på 1950-talet då en restaurering gjordes och det gick att ha ett komfortabelt boende på slottet. Trots att det än idag finns ett flertal oinredda rum finns där vackra stucktak och en stor samling familjeporträtt. Slottet är dock inte öppet för allmänheten utan endast för grupper och det var Häggeby Kyrkliga Syförening mycket tacksamma för då de efter cirka två timmar tackade Carl Banér för den utomordentligt informativa guidningen av slottet och dess historia.

Tommy Hildorsson
morgondis@gmail.com