Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Han vinkade ända in i döden

Han vinkade ända in i döden

image

Cowboymannen som vinkade i Övergran i 57 år. Den 29 december 1932 föddes Nils Lennart Lundkvist i (den lilla byn) Övergran, där han kom att växa upp och leva sitt ganska speciella liv.

Redan när Lennart var 8 år gammal avled plötsligt hans far Ture Lundkvist, bara 48 år gammal.
Kvar blev då Lennart, hans yngre bror Karl Erik och modern Elin, tillsammans bodde dem i en 1:a på 20 kvadratmeter i 33 år innan modern sedan också avled 81 år gammal.
Lennart gick i skolan först i Tallbo och sedan i Övergrans gård, dock hände det en incident i skolan som fick Lennart att misstrivas.
Läraren Karl Ollas ställde en fråga: ”Vem föddes på juldagen, Lennart?”,
Lennart tänkte då skoja till det hela lite grann och svarade ”Jultomten”.
Men ingen förstod att han bara skämtade utan han blev totalt utskrattad utav både lärare och klasskamrater.
Efter det sa han inte mycket mer i skolan, han kände sig kränkt.
När skoltiden var över började Lennart jobba för kommunen, det han fick göra var att sköta gården runt Villan Övergran för en lön på 700kr/år.
Och även sköta Övergransgården och Fridegårdsmuséet för en slant på 400kr/månad.
Man tror även att han fick bo kvar gratis i ”Villan” som en del av betalningen.

I början av 80 talet fick Lennart jobba med sin bror på lanthandeln i Lill Kumla, där hade han som uppgift att leverera hem varor till folk.
Och trots den låga inkomsten lyckades ändå Lennart spara en hel del av sina pengar, han förvarade dem i små tändsticksaskar överallt i sin bostad och en ask hade han alltid i ena bröstfickan.
Detta gjorde han för att han inte litade på banken, skulle ett rån inträffa trodde han att alla hans pengar skulle försvinna.
Lennart var så sparsam, att han när han började lumpen gick fram och tillbaka till Enköping istället för att ta bussen, 4 mil sammanlagt.
Hans intressen var bilar, motorcyklar, ufon och rymden. Han var säker på att någon höll koll på oss där ute i universum.
Han älskade även djur och hade ett tag hela 32 stycken vildkatter som följde honom vart han än gick.
Ett annat tecken på att han gillade djur så mycket var att när han skulle sätta ut råttfällor på gårdarna la han bara ut dem med en bit ost på, utan att spänna dem…

I sin lilla lägenhet hade Lennart 3 stycken väggar täckta utav bilder, ena väggen full med djur bilder, andra väggen full med bilar och motorcyklar, och den tredje väggen var full med bilder på kvinnor.
Det var bilder han klippt ut från tidningar men även fotografier av kvinnor som hälsat på och blivit fotade när dem satt i hans knä.
Han hade nämligen stora fina chokladaskar på lager hemma utifall någon fin dam kom förbi och ville fika med honom, vilket det ofta gjorde.
Men det var en dam som var extra speciell för Lennart, en dam som klivit ur en jätte snygg gammal bil och bara totalt bländat honom med sin skönhet.
Den här kvinnan fick till och med Lennart att ge upp sitt stora intresse för fiske, han vågade nämligen inte lämna sin ”vinkplats” i ca 10-15 år efter det att hon åkt i rädsla över att missa henne om hon kom tillbaka.
Då ska ni veta att Lennart älskade att fiska, han kunde fiska 10 timmar i sträck om han så kände för det.

Varför vinkade då Lennart?
Det finns många teorier, så som att hans föräldrar dog i en bilolycka eller att han väntade på sin ungdomskärlek.
Men så var inte fallet, Lennart gillade helt enkelt bara att vinka till människorna i bilarna och dem vinkade tillbaka och tutade.
Många stannade för att prata lite med honom eller fika en stund, det var helt enkelt ett sätt för honom att umgås.
När dem drog om vägen år 1992, blev det tunt på bilar och besök, en stor sorg för Lennart.
Han tog kontakt med tidningarna och genom dem vädjade han till folket att åka genom Övergran så han fick fortsätta vinka till alla, vilket dem också gjorde.

Sammanlagt stod han där troget i 57 år och vinkade tills han en dag föll ihop i sin lilla 1:a och dog, i en hjärtinfarkt, det var i mars 1999.

Marika Liestam

Facebook: Cowboymannen som vinkade i Övergran i 57 år