Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Bejublad konsert med överraskning på Kyrkcentrum i Bålsta

Bejublad konsert med överraskning på Kyrkcentrum i Bålsta

image

På lördagen arrangerades en konsert med Uppsala Kammarsolister, en av Sveriges främsta stråkensembler, i Kyrkcenter i Bålsta. Temat var sydamerikanskt och verk av både Heitor Villa-Lobos och Johan Ullén spelades.

Modern musik med mycket glöd i stråkarna och många känslor. Ett hundratal besökare var på plats för att lyssna.

För arrangemanget stod Föreningen Norden tillsammans med Bibliotekets Vänner, Lilla Hagalunds vänner, Håbo Kultur och Fritid samt Svenska Kyrkan i Håbo. Presentatör var Håkan Welin från Föreningen Norden.

Av Villa-Lobos spelades två verk, ”Dois Choros” för violin och cello samt ”Stråkkvartett nr 1”. Villa-Lobos beskrivs som "den enskilt mest betydelsefulla kreativa personen i 1900-talets brasilianska konstmusik". Han skrev många orkesterverk, kammarmusik, instrumentala och vokala verk. Hans musik var påverkad av både brasiliansk folkmusik och stilistiska element från den europeiska klassiska traditionen, inte minst Bach.

När det var dags för Ulléns ”Libertin”, fyra tangos till minne av Oscar Figueroa, överraskade Welin publiken med att presentera Ullén bland åskådarna. Ullén, en av Sveriges främsta pianister, berättade om sin musik, sånger, pianostycken och kammaroperor. Ullén har tidigare skrivit en tangosvit för pianotrio, som gjort succé över stora delar av världen varhelst den spelats. Han berättade för publiken om bakgrunden till det stycke som Uppsala Kammarsolister strax skulle spela. Om sin vänskap med den från Chile till Sverige flydde Oscar Figueroa, och hur kompositionen till dennes minne svällt till att slutligen omfatta en blandning av den argentinske tangokungen Piazzollas ”Tango nuevo”, äldre argentinsk orkestertango, klassiskt romantiskt, avantgarde och jazz. Stycket komponerades 2011-2011 och uruppfördes så sent som 21 april 2012.

Efter konserten jublade publiken och applåderade in orkestern tre gånger. De fick från Ulf Hildebrandt, Lilla Hagalunds vänner, höra en målande beskrivning om sina mycket positiva associationer och motta presenter från Bibliotekets vänner.

Håkan Welin