Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Barockt på slottet

Barockt på slottet

image

Den 16 juni öppnar sommarutställningen BAROCKT? På Skoklosters slott Keramikern Christine Eyde Viennet - bosatt i Frankrike sedan decennier, men av norskt ursprung – visar sina fantastiska keramiska alster.

Tre rum och tre teman
Fat, vaser och krukor dekorerade med djur och växter i trompe l'oeil inspirerade av den berömda franske renässanskeramikern Bernard Palissy. Hans berömda plastiska dekor av kräldjur, reptiler och växter har genom tiderna både tjusat och avskräckt och balanserat på gränsen till det absurda.

Ett annat tema är färgrika skulpturer av växter och djur, en värld befolkad av mystiska djur som tillhör olika arter, verkliga eller imaginära. Med sina vridna tentakler och klotformiga ögon tycks de betrakta oss med – ömsesidig häpnad.

En särskild installation - ett imponerande dukat bord om naturens form och färger visas i slottets pampiga Kungssal.

Skoklosters slott, ett av Europas bäst bevarade barockslott, med möblerade slottsvåningar från olika århundraden, i naturskön miljö vid Mälarens strand, mellan Stockholm och Uppsala. Hit kan man komma med kommunala – regionala - färdmedel från både Uppsala och Stockholm.