Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Sånggruppen Octavia har firat 25-årsjubiléum!

Sånggruppen Octavia har firat 25-årsjubiléum!

image

Lördagen den 16 juni hade den i Bålsta välkända sånggruppen Octavia ordnat en jubileumsfest för sina vänner och supportrar.

Vi var runt 130 personer som samlades i Rotundan i Medborgarhuset för att lyssna till skönsång av den nu 25-åriga sånggruppen och ett antal gästartister. Under en paus i underhållningen kunde vi avnjuta en utsökt buffé och kaffe med Octavia-bakelse (förvillande likt ett kvinnobröst). I pausen fick även vi vanliga tillfälle att klara struparna och fylla lokalen med välljudande (?) allsång.
Tondöv och (enligt en mer begåvad vän) sittande på mitt musiköra, så är väl inte jag den rätte att recensera ett körframträdande. Men trots mina brister så har jag förmågan att njuta av sång och musik och har, liksom många andra, med förtjusning lyssnat på Octavia vid flera tillfäl-len. Och senaste tillfället var inget undantag! Även denna gång blev vi trollbundna av kören och gästartisterna.
I kören sjungs högsta sopranstämman av Sara Bellinder och Eva Stoltz, näst högsta av Mia Lindqvist och Åsa Holmer. Näst lägsta altstämman sjungs av Gärd Roxin och Sylvia Lindqvist och den allra lägsta av Maud Jägerfjäll och körledaren själv - Ingegärd Petersen (således bas i dub-bel bemärkelse).

När kören startade för 25 år sedan dominerades repertoaren av ame-rikanska evergreens och jazz/swinglåtar, men har med tiden komplet-terats med allt mer material på svenska. Här är Povel Ramel, Hasse & Tage några av favoriterna.
Fyra av de åtta damerna har varit med sedan kören bildades 1987; kör-ledaren Ingegärd, Eva, Sylvia och Maud. Under kvällen presenterades också två deltagare från tidigare år, Anna-Lisa Nilsson och Barbro Ohlsson. Anna-Lisa gjorde även ett inhopp under kvällen, vilket med-förde att vi under ett par nummer fick lyssna till en 9-hövdad Octavia (se bilden).
Bland gästartisterna fanns Rolf Siljestrand, som tillsammans med kören sjöng Leonard Cohens ”Halleluja”. Linnea Holmer sjöng ”Sommarsången” samt Benny Anderssons ”Älska mig” och Sofia Bellinder sjöng ”Gabriel-las sång” på ett sätt som djupt berörde undertecknad. Och under kö-rens klädbyten underhöll Bjarne Tjust med skön vissång till eget gi-tarrackompanjemang.
Ljudtekniker var Lasse Enkvist, som också framförde Povels ”Jag dig-gar dig” tillsammans med Ingegärd. En halsbrytande uppvisning i tung-vrickningskonst!
Jubiléet pågick i fyra timmar och satte djupa spår bland fansen.

Damerna i kören är angelägna om att framhäva sina äkta hälfter, som tillsammans bildar The Octavia Crew. Denna besättning sköter allt runt
omkring kören, vilket (enligt damerna) är helt avgörande för att kunna fortsätta och utveckla körens verksamhet.

Nedtecknat av en som diggar Octavia och hoppas på lång fortsättning.

PS
För ett och ett halvt år sedan spelade Octavia in en CD-skiva som finns kvar i ett fåtal exemplar. I år planerar gruppen att ge ut en julskiva.

Se fler bilder från kvällen