Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Hon gör dekorationer av frukt och blommor av strumpbyxor

Hon gör dekorationer av frukt och blommor av strumpbyxor

image

Ramduan ”Nuttan” Ovsiannikov i Skokloster är en konsthantverkare ut i fingertopparna. Av olikfärgade strumbyxor gör hon trollsländor, fjärilar och blommor.

Av frukt och grönsaker skär hon ut vackra blomsterliknande dekorationer för att användas vid festligheter av olika slag. Hon ser en möjlighet att göra något vackert av allt som går att forma, skära i eller på andra sätt förändra.

”Nuttan” som hon allmänt kallas kom till Sverige när hon var 21 år gammal. Då hade hon utbildat sig till och jobbat som frisör i Thailand många år. Här i landet arbetade hon som lokalvårdare några år innan hon fortsatte att arbeta som frisör. Idag jobbar hon i köket på dagis och på fritiden gör hon alla vackra dekorationer som blivit hennes hobby. I sommar visar hon upp och säljer delar av sitt konsthantverk i kyrkbyn i Skokloster.

Hon förverkligar sina idéer
– När jag får en idé att göra något så ger jag mig inte förrän jag gjort det. Lite så var det när jag började göra dekorationer av frukter av olika slag. Nu har jag börjat intressera mig för lera och när jag får tid och tillfälle att börja med det så skall jag prova på det också. I sommar kommer jag att vara i hantverksboden i Skokloster tillsammans med Ann-Cahterine ”Anki” Ottersgård som gör marsipanfigurer och Tom Paulsson med sina brända mandlar. Här har jag även sockervadd som jag börjat med ganska nyligen, säger ”Nuttan” och spinner vidare på en ny pinne sockervadd.

Tommhy Hildorsson