Hem | Övriga Nyheter | Kultur/Konst/Lokalhistoria | Lastberget och Vattunöden med Joachim Tiefensee

Lastberget och Vattunöden med Joachim Tiefensee

image

Vi lever och bor i en fantastisk kommun med många vackra områden med härlig natur och troligen finns det många ”smultronställen” som är okända även för oss som bott här i 40 år. SPF Håbo gör något åt detta. Den 27 augusti tog vår eminente naturguide, Joachim Tiefensee, 18 medlemmar på en runda kring Lastberget och Vattunöden i kommunens sydvästra del.

Från kursgården vandrade sällskapet till Lastberget där man kunde skåda den pampiga utsikten över Ekolsundsviken. Färden fortsatte till den övergivna grunden till gårdshuset Lastberget, Huset revs 1944 och timret gick till krigsårens bränslekommission som ved. Namnet Lastberget härleds till att det här lastades ut brännved till skutor som kunde lägga till tätt invid berget. Veden kunde sedan direkt störtas ner i lastrummet. Det gick ju åt mängder av ved för att hålla Stockholm varmt över vintern och vedskutor var ett vanligt begrepp i Mälaren och Skärgården långt in på 1940-talet. Veden som skeppades ut från Lastberget kom huvudsakligen från Skörbyskogen. Joachim har forskat i saken och alla deltagarna fick hans lilla, intressanta skrift: ”Därav namnet Lastberget”. Däri berättar han om människor och deras arbete i denna del av världen.

Vandringen fortsatte ner till Vattunöden som sannolikt fått sitt namn genom att översvämningar orsakat ”nöd ”. Här rinner en bäck fram som nu var på gränsen till vadi efter den torra sommaren. Det fanns även lämplig plats för fika och efter en stund fick vi besök av Lena Sköldberg och Monica Happe Lindé som är lärare på Håbo Naturskola i Vattunöden. Även Ove Jonsson som är tillsyningsman för området anslöt. Lärana berättade entusiastiskt hur man tar emot elever och undervisar i friluftsliv och naturkunskap hela året. Behovet är stort. Det finns faktiskt ganska många elever som aldrig varit ute i en skog. Ove har, bland annat med hjälp av äldre elever, byggt en ”äventyrsbana” uppe i bäckravinen. Säkert spännande!

Det lite äldre sällskapet fortsatte upp genom bäckravinen och tillbaka till Lastbergets kursgård. Joachim har under många år vårdat denna skog och har en unik kunskap om området, och det är njutningsfullt att lyssna på hans berättelser om allt det märkliga som vi kallar natur.

Sverker Jonasson
SPF Håbo